Horsch har i over 30 produceret landbrugsmaskiner under sloganet "hurtigere, enklere og sikker".

Den tyske landmand og maskinproducent forsøger konstant at forbedre og effektivisere den måde jorden dyrkes på. Ploven blev opgivet for mange år siden, og da de første maskiner fra den tyske producent kom her til landet omkring årtusindskiftet, blev der arbejdet med en øverlig jordbearbejdning af jorden og etablering af afgrøden med tandsåmaskiner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvornår tallerknerne er tjenelige til udskiftning afhænger derfor helt af, hvor dyb en jordbearbejdning man ønsker.

- Helge Plougmann Nielsen.

Horsch er siden gået i dybden og i 2003 introducerede virksomheden de første Pronto såmaskiner, hvor afgrøden etableres af dobbelte skiveskær.

Flere varianter

Pronto udviklede sig efterhånden til en hel serie af såmaskiner fra Horsch, hvor fællesnævneren er såsektionen med de dobbelte skiveskær, som er monteret i et gummiophæng.

Den brugte Pronto 4 DC er set hos Stroco-Agro, som er både importør og forhandler af Horsch. Såmaskinen er fra 2009 og som modelbetegnelsen antyder, har den en arbejdsbredde på fire meter. Den er monteret med gødningsudstyr, som placerer gødningen imellem to rækker korn.

Udover Pronto DC, som kører transport på hjul fra pakvalsen, leveres Pronto også i en seks meter AS-version hvor transporten foregår på store transporthjul. Til de store landbrug, som har behov for såmaskiner med en arbejdesbredde på op til 12 meter, har Horsch har bygget Pronto SW, som er en såmaskiner der kobles efter en såvogn. Pronto leveres også i en version hvor jordbearbejdningen foretages med en rotorharve og så får den tilnavnet KR. Til direkte såning efter en stubharve og til strip-till leverer Horsch Pronto i versionerne TD og NT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til pløjet og upløjet

Den brugte Pronto 4 DC er monteret med fuldbreddepakker foran discsektionen. Det gør den i stand til at lave en ensartet pakning i pløjet jord.

Efterfølgende bearbejdes og udjævnes jorden, inden det genpakkes af en række dæk, der er udviklet af Horsch. Dækkene er 19 centimeter brede og laver et meget fladt fodaftryk. Dækkene er monteret så de dækker to såskær, som er monteret med en afstand på 15 centimeter. Ved at anvende forholdsvis smalle dæk, bliver der imellem dækkene striber med upakket jord. Det giver en god dræning af marken, og da udsæden placeres i de pakkede spor, giver det såskærene optimale betingelser, til at placere såsæden i den korrekte dybde og på fast jord.

Med to rækker tallerkner som forredskab og et skærtryk på op til 120 kg på såskærene, er Horsch Pronto 4 DC også velegnet til etablering af afgrøder i harvet eller ubehandlet stubjord.

Efter at udsæden er placeret trykkes det fast af trykruller, som er monteret lige efter såskærene. Trykrullerne leveres i to varianter, hvor de smalle er velegnet på lerjord, mens de brede egner sig bedst til lettere jord.

Gødning placeres

I 2006 kom Pronto DC som kombimaskine, der kunne placere såsæd samtidig med at afgrøden etableres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag tilbyder Horsch udstyr både til samsåning og til placering af gødningen imellem sårillerne. Er der behov for det, kan de to metoder også kombineres.

Sliddele og dæk er afgørende

Den brugte Horsch Pronto 4 DC hos Stroco-Agro er renoveret op med nye tallerkner i discsektionen og med nye skiver og afskrabere i såsektionen.

- Bortset fra chassis og tank består en Pronto af en række sliddele. Maskinens pris skal derfor altid vurderes i forhold til hvor meget der er tilbage i sliddelene. For at kunne lave en skarp og ensartet fure til udsæden, kører de to skiver i såskæret tæt op af hinanden. Det skal være sådan, et når der drejes på den ene skive, følger den anden med. Efterhånden som skiverne slides, opstår der luft imellem skiverne. Det kan justeres væk ved at udtage sims på skivernes bagside, siger Jesper Fogsgaard, der har ansvar for service og garanti hos Stroco-Agro.

Han anbefaler at se og dreje på skiverne, for at finde ud af, om de trænger til udskiftning. Han opfordrer også til, at se efter om afskraberne imellem skiverne er intakte. I tørt jord kan såmaskinen sagtens køre uden afskrabere, men under fugtige forhold er det vigtigt at afskaberne er intakte.

Direkte træk

Blæseren på den brugte såmaskine drives af en hydraulikpumpe, som monteres på traktorens kraftudtag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er fra en tid, hvor det kneb med hydraulikydelsen på traktorerne. Men hydrauliksystemet på en moderne traktor kan sagtens trække blæseren, og derfor bygger vi langt de fleste maskiner om til direkte drift, hvis hydraulikpumpen på maskinen går i stykker, siger Jesper Fogsgaard.

For at sikre en nøjagtig dosering, anbefaler han, at gummilæberne under doseringsvalsen skiftes en gang om året, og det sker før der sås raps om efteråret.

Skader på discsektionen

Arbejdsdybden på de to rækker tallerkner i discsektionen indstille hydraulisk fra førerkabinen, og ifølge serviceteknikkerne kan de slides langt ned, før de skal udskiftes.

- Desto mere de slides, og jo dybere man arbejder med tallerknerne, desto større risiko er der for, at tætninger og lejer i ophænget ødelægges. Hvornår tallerknerne er tjenelige til udskiftning afhænger derfor helt af, hvor dyb en jordbearbejdning man ønsker. Skiftes tallerknerne i tide, kan de oliesmurte lejer som regel holde til flere hold tallerkner, siger Jesper Fogsgaard.

Kontroller hjulene

Den fire meter brede Pronto er uden opklap, og under transport kører den derfor på samtlige hjul. Men da mange mindre veje er højest på midten, er det alligevel hjulene midt under maskinen, som er udsat for den største belastning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samme gælder på de større såmaskiner, hvor det kun er de centrale hjul som bærer maskinen, når der køres transport. For at undgå punktringer og opnå tilstrækkelig holdbarhed på dækkene, er de centrale dæk på mange Pronto såmaskiner fyldt med skum. På den brugte maskine er også de yderste dæk, som er udsatte, når der køres gennem smalle chikaner med kantsten, også med skum.

- Kontroller derfor såmaskinens hjul for slid, og på grund af den specielle opbygning er et kun dæk fra Horsch, som kan anvendes på såmaskinen, siger Jesper Fogsgaard.