Den tidligere medarbejder i Miljøministeriet, Claus Hansen, der i Maskinbladet har peget på ministeriets forkerte beregninger, når det drejer sig om forurening af grundvand, afviser over for Maskinbladet, at den nu tidlige miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har afgivet forkerte oplysninger til Folketinget som helhed og i særdeleshed forligspartnerne fra De Konservative:

- Efter at have læst Ida Aukens påstand om, at der var forkerte tal i "pakkeregnskabet" blev jeg optaget af at finde ud af, hvilke tal, hun mente, var forkerte. Det spurgte jeg hende om på Facebook, og hun svarede blandt andet, at "baseline bør ikke være der, da den intet har med pakken at gøre".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er derfor min påstand, at Ida Auken ikke har forstået, hvad der foregår i ministeriets tabel - og her deler hun nok skæbne med Rasmus Jarlov.

- Claus Hansen

Hun henviste til, at 2016-tallet i baseline er fire år, der er lagt sammen. Til gengæld bør 60.000 hektar sløjfede efterafgrøder indgå i regnestykket, mener Ida Auken.

Et skøn

Men udgangspunktet er ifølge Claus Hansen skønnet over udledningsreduktionen i 2021 på 5551 ton kvælstof:

- Da man ønskede år for år at vise i en tabel, hvad der skete, skulle der fremstilles et skøn for hvert år fra 2012 til 2021. Men man ønskede ikke fra forskerside at give skøn for hvert år, og derfor valgte Miljø- og Fødevareministeriet at dele reduktionen jævnt over alle årene. Man tegnede en ret linie fra 2012 til 2021 - det vil sige med 2012 som referenceår. Reduktionen bliver derfor pr. år 5551/9 = 617 ton. Matematisk betyder det bare, at man har lavet en funktion, der knytter år sammen med reduktion - en ret linie med skæring i Y-aksen på 0 og en hældning på minus 617, forklarer Claus Hansen.

Eller sagt på almindelig ikke matematisk dansk, så har man valgt at dele den samlede kvælstofreduktion over samtlige ni år med samme reduktion pr. år. Det er matematisk korrekt ud fra de givne forudsætninger. Det er IKKE fusk med tallene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et produkt

- Tallet 2467 ton er altså ikke, som påstået af blandt andre Ida Auken, "fire år lagt sammen". Det vil være mere korrekt at beskrive det som produktet af reduktionen pr. år, og antallet af år efter 2012 - fire år - altså 617 ton x 4 = 2467 ton i de fire år siden 2012 og 617 tons pr. år - den årlige reduktion i udledning.

- Det fortæller altså, hvad reduktionen vil være i 2016 sammenlignet med 2012. Og så fremdeles for de øvrige år. Det er derfor min påstand, at Ida Auken ikke har forstået, hvad der foregår i ministeriets tabel - og her deler hun nok skæbne med Rasmus Jarlov. Der er således intet som helst fejlagtigt i tallet 2467, der ikke er fremkommet som en sum af fire år, men derimod ved aflæsning af en funktion, siger Claus Hansen videre.

Helt legalt

Han slår fast, at den måde, Eva Kjer Hansen har redegjort for kvælstofreduktionen i baseline, er helt legal og den måde, man i ministeriet normalt vil fremskrive, hvad der sker:

- Så kan man diskutere formlen, man fremskriver efter. Men når ingen har villet komme med et bud på tal for, hvad der sker pr. år, så antager ministeriet, at det forløber retlinet fra 2012 til 2021, siger Claus Hansen.