Landets nye miljø- og fødevareminister hedder Esben Lunde Larsen. Hans første opgave bliver at lande en tillægsaftale i landbrugspakken. Økologernes formand, Per Kølster, hilser i en pressemeddelelse Esben Lund Larsen velkommen og sender samtidig en opfordring til den ny minister om at højen øko-ambitionerne.

- Økologi forener miljøhensyn med erhverv. Økologi er økonomisk og økologisk bæredygtig husdyrproduktion med sunde dyr med mindst mulig risiko for antibiotikaresistens. Økologi fremmer landmanden indtjeningen, og omlægning til økologi smitter af på tallerken i forholdet mellem grønt og kød ? til gavn for både miljøets og borgernes sundhed. Der er behov for en minister som er villig til at anerkende økologiens værdi og give den en fair udviklingsplads, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer der er mange borgerlige vælgere der lægger vægt på, at de får bedre adgang til økologiske produkter.,

- Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Ret op på konkurrenceforvridende landbrugspakke

Økologisk Landsforening håber, at regeringen og støttepartierne i en tillægsaftale til landbrugspakken vil rette lidt op på den konkurrenceforvridning, som pakken er for økologi, så vi ikke vil se tilbagegang i arealet som følge af pakken. Det er negativt for miljøet og det er en misset chance for at udnytte forbrugernes interesse og opbakning.

- Vi forventer der er mange borgerlige vælgere der lægger vægt på, at de får bedre adgang til økologiske produkter. Og samtidig er økologisk landbrug er svaret på meget af det, regeringen gerne vil gøre for landbruget. Forbedre indtjeningen og forbedre miljø. Økologisk landbrug kan med stor effekt anvendes som et strategisk redskab til begge dele i en tillægsaftale. Markedet er der, og landmænd står i kø for at blive økologer, siger Per Kølster.

Markedet vil have flere økologer

I 2015 søgte et rekordstort antal konventionelle landmænd støtte til økologisk omlægning.

- Markedsefterspørgslen på dansk økologi i ind- og udland er større end udbuddet og store spillere som Coop, Arla og Friland A/S efterlyser flere økolandmænd. En ny minister bør udnytte dette momentum og sætte en klar målsætning for økologien, som kan bane vejen for mere villig kapital og investeringer i et bæredygtigt landbrug, siger Per Kølster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen har foreslået, at man genoptager målsætningen om en fordobling af økolandbruget i 2020, som VK regeringen satte i 2009.

- Det vil møde markedsefterspørgslen, og det vil være til gavn for nye økolandmænds adgang til finansiering af sunde, bæredygtige projekter, siger Per Kølster