Abonnementsartikel

Med den svenske Cameleon-kombimaskine kan man både så, harve og rense mellem rækkerne med samme maskine.

En af de største udfordringer i økologisk planteavl er som bekendt bekæmpelse af ukrudt mellem rækkerne.Med den svenske Cameleon-combimaskine får man en maskine, der både kan bruges som såmaskine, harve og radrenser.

- Det er en meget alsidig maskine, der arbejder med utrolig høj præcision. Samtidig giver maskinen en høj kapacitet, da den arbejder ved høj fart, forklarer Thomas Kjærsgaard, der er ejer af Hammerum ServiceCenter, der har importen i Danmark af den svenske Cameleon-combimaskine.

Maskinen produceres af Gothia Redskap, og når man bruger maskinen som såmaskine, kan den køre i marken med en hastighed på mellem otte og 15 kilometer i timen. Når maskinen bruges til at rense mellem rækkerne, er arbejdshastigheden mellem fire og 11 kilometer i timen.

- Maskinen har en kapacitet på mellem 50 og 100 hektar om dagen. Det er en maskine, der er en god forretning, for de bedrifter, der dyrker fra 150 hektar og op efter, siger Thomas Kjærsgaard med henvisning til den otte meter brede udgave af Cameleonen, der også fås i fire og seks meter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ikke nok med at Cameleonen holder en høj arbejdshastighed, er brændstofforbruget ganske lavt. Faktisk kræver det blot 3,5 liter diesel at overkøre én hektar, og Cameleonen kræver ikke alverden af kræfter foran. Faktisk fungerer den med traktorer fra 110 til 150 hestekræfter.

25 centimeter

Cameleon-kombimaskinen sår i rækker med en afstand på 25 centimeter, og der kan monteres en gåsefod på 18 centimeter til rensning mellem rækkerne.

Det stiller store krav til præcisionen, og maskinen er da også kamerastyret. Kameraet overvåger rækkerne, og styrer maskinen med en præcision på én centimeter. Når man bruger samme maskine til såning og rensning, opnår man ifølge Thomas Kjærsgaard en højere præcision i arbejdet. En anden smart funktion på maskinen er, at man i sin sidste rensning mellem rækkerne kan så efterafgrøder i samme overkørsel. Det åbner nye muligheder, når der er høstet.

- Så kan man køre marken over med en slagleklipper, og forskyde Cameleonen, så kameraet filmer efterafgrøderne, og på den måde kører renseren i den gamle stub, siger Thomas Kjærsgaard, der også forklarer, at man i øjeblikket laver forsøg med at plante næste års rug, når man sår i maj. På den måde sparer man en gang pløjning, og jorden forbliver grøn længere, så økologerne bedre kan holde på kvælstof og næringsstoffer i jorden.

Maskinen kan desuden også indstilles til en rækkeafstand på 50 og 75 centimeter, hvilket gør den anvendelig blandt andet i konventionel raps og majs.

Stor dybde

Den svenske Cameleon passer perfekt på økologiske bedrifter, der da også udgør størstedelen af kundekredsen. Hammerum ServiceCenter har haft importen af maskinen siden 2013, og Thomas Kjærsgaard spår, at maskinens evner indenfor efterafgrøder bliver vigtige i fremtiden.

- Håndteringen af efterafgrøder er efter min overbevisning den største udfording, som vi har i økologisk planteavl, siger han.

Cameleonen kan bruges til at så de normale typer korn, men er desuden også i stand til at så eksempelvis hestebønner og ærter.

- Vi kan så ned i 12 centimeters dybde, og det er nødvendigt, når man skal så hestebønner. Det er en afgrøde, som jeg forventer bliver større i fremtiden, da den samler kvælstof og samtidig kan bruges som protein i svinefoder, siger Thomas Kjærsgaard.

Han fortæller, at der i øjeblikket kører omkring 30 Cameleon-kombimaskiner i Danmark.