Mejerigiganten Arla kan fremvise et regnskab for 2015, der viser nedgang i både omsætning, overskud og Arlaindtjening. De seneste år har Arla ellers vist solid fremgang, men fra 2014 til 2015 må mejeriet berette om en nedgang i omsætningen på omkring tre milliarder kroner.

I 2014 omsatte Arla for 79,1 milliarder kroner, mens man i 2015 omsatte for 76,5 milliarder kroner. Det svarer til et fald på 3,3 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arlaindtjeningen, som afspejler den værdi, Arla har skabt for hvert kilo mælk leveret af andelshaverne, endte på 251,4 øre pr. kilo i koncerngennemsnit med en samlet mængde andelshavermælk på 12,5 milliarder kilo i 2015. Til sammenligning var Arlaindtjeningen i 2014 på 310,9 øre pr. kilo med en samlet mængde ejermælk på 11,7 milliarder kilo.

- Vi vidste, at 2015 ville blive et hårdt år på alle markeder, og det var det. Priserne på mejeriprodukter globalt var under pres hele året, og det har alle mælkeproducenter mærket konsekvenserne af. Det påvirkede også Arlas mælkepris til ejerne og vores omsætning i 2015. Når det er sagt, så lykkedes Arla med at gennemføre de opgaver og forandringer i forretningen, som vi havde sat os for i et år, hvor hele mejeribranchen stod over for store udfordringer, siger administrerende direktør i Arla Foods, Peder Tuborgh.

Arla-koncernens nettoresultat i 2015 udgør 295 millioner euro, hvoraf Arla Foods ambas resultatandel udgør 285 millioner euro (2,1 milliarder DKK), hvilket svarer til 2,8 procent af koncernens omsætning.

- Normalt er det vores mål, at nettoresultatet skal ligge på 3 procent af vores omsætning, men i august sidste år blev bestyrelsen enig om at justere målet fra 3 procent til intervallet 2,7-3,0 procent af omsætningen. Det gjorde vi til fordel for acontomælkeprisen og for at støtte vores andelshavere i deres meget vanskelige økonomiske situation, som er skabt af den globale nedgang i mælkepriserne, siger Arla Foods? bestyrelsesformand, Åke Hantoft.

Arlas repræsentantskab vil beslutte, hvordan nettoresultatet skal disponeres, når de mødes næste gang den 23.-24. februar