Abonnementsartikel

Partikelforurening er en dræber i Københavns gader. Årligt dør 60 personer alene på grund af forurening med ammoniak fra landbruget, lyder det fra Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten skyder med skarpt efter landbruget og Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Borgmesteren mener, at Eva Kjer Hansen får dødsfald på samvittigheden, fordi hun ifølge Morten Kabell ikke vil være med til at nedbringe forbruget af ammoniak i landbruget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med disse sager kan vi vist roligt konstatere, at Eva Kjer Hansen godt nok har titlen som miljøminister, men langt fra handler som en

- Morten Kabell, Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester.

- Vi ved, at miljø- og sundhedsskadelig luftforurening fra ammoniak hvert år koster 60 personer livet bare i København. Jeg fatter simpelthen ikke, at Eva Kjer Hansen kan se sig selv i spejlet med disse dødsfald på samvittigheden. Ifølge regeringens eget notat vil helbredsudgifterne være ti gange højere end det, som det vil koste landbruget at reducere brugen af ammoniak - derfor er det jo ren galimatias ikke at få nedbragt, siger Morten Kabell.

I en pressemeddelelse skriver Morten Kabell, at Eva Kjer Hansen har forklaret sig med, at de foreslåede mål for nedbringelsen ville forringe landbrugets konkurrencevilkår, men den forklaring giver Morten Kabell ikke meget for:

- Det er helt fair, at regeringen overvejer konsekvenserne for landbruget i sådant et forslag. Men det er hverken fair eller menneskeligt at sætte konkurrencevilkår over menneskeliv. Jeg forstår simpelthen ikke, at ministeren kan have samvittighed til dette, men det viser jo desværre meget godt, hvad regeringen tænker om menneskeliv, lyder det fra Morten Kabell.

Borgmesteren har netop taget kontakt til flere EU-parlamentarikere for at få hjælp til at mindske ammoniakforureningen i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med disse sager kan vi vist roligt konstatere, at Eva Kjer Hansen godt nok har titlen som miljøminister, men langt fra handler som en. Det har konsekvenser, og det betyder for eksempel at københavnere dør som følge af luftforurening på Eva Kjer Hansens vagt, siger Morten Kabell.