Et godt såbed er udgangspunktet for et højt udbytte. Specielt for roer, raps, grøntsager, frøgræs og andre højværdiafgrøder er såbedet kritisk og helt afgørende for den gode spiring.

Frøet skal placeres på en tilpas fast bund med tilstrækkelig fugt, men samtidig sådan, at rødderne kan trænge ned for at finde vand og næringsstoffer. Desuden skal jorden over frøet være tilpas løs til, at spiren frit kan trænge igennem. Et fast såbed medvirker også til, at såmaskinen er bedre i stand til at så i en ensartet dybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Germinator Pro skaber vi et godt såbed med en rigtig god fremspiringsprocent.

- Landmand Christian Juul

- Vi ved, at en hurtig og ensartet spiring kan lede til bedre udbytte og kan øge effekten af ukrudtsmidler grundet rettidighed, fortæller Jens Møller Christoffersen, produktchef for harver hos Kongskilde. Her har man gennem mange år arbejdet med at kunne optimere såbedet ud fra de forskellige krav, som landmændene stiller, og det har resulteret i en helt ny generation af harver.

Optimal såbedsstrategi

Kravene til timingen mellem tilberedningen af såbedet og såningen er meget forskellige, afhængigt af afgrøder og individuelle ønsker. Typisk sås roerne umiddelbart efter tilberedningen, mens man til andre afgrøder ønsker længere tid for at få den bedste såkaldte aggregatstabilitet.

Derfor anbefaler man hos Kongskilde, at tilberedningen af såbedet og såningen adskilles, fordi det giver den største fleksibilitet.

- Jorden kan få den rette smuldring og overfladen kan tørres optimalt forud for såningen med en såbedsharve i modsætning til, hvis man bruger et kombinationsredskab, forklarer Jens Christoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den rette hvileperiode afhænger meget af jordtypen og humusindhold, men generelt kræver et større indhold af ler en længere hvileperiode til såbedet for at opnå et optimalt smuldringsindeks.

Han fremhæver, at det er vigtigt at være opmærksom på dette forhold, selvom praktikken ? specielt usikre vejrforhold ? kan tale for at gennemføre såningen umiddelbart efter pløjningen.

Ny generation

Kongskilde introducerede sidste år en ny såbedsharve ? Germinator Pro. Den bygger på den landmændenes erfaringer fra første generation af Germinator-harven, der blev introduceret i 1980?erne som var populær til specielt sukkerroer.

Ifølge Kongskilde viser forsøg, at Germinator Pro skaber flere jordpartikler i den optimale størrelse på fire til otte millimeter, mindre pulveriseret jord under to millimeter, og samtidig knuses alle klumper, der er større end 60 til 70 millimeter.

Det giver en optimal aggregatstørrelsesfordeling. Er partiklerne for små, fremmes tilslemning af jorden ved regn samt vinderosion, mens luft- og iltgennemtrængningen reduceres. Er partiklerne for store, reduceres deres evne til at optage og holde på vandet, hvilket fremmer udtørringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig skaber Germinator Pro?en den vigtige kompakthed i den nederste del af såbedet, som sikrer fugtighed til planten og en løsere struktur i den overliggende jord, så spiren hurtigt kan komme til overfladen.

Høj fremspiringsprocent

Ifølge Lars Jakobsen, Nordfalster Agro, er en god såbedsharve kendetegnet ved, at såbedet kun behøver én bearbejdning. Bliver det harvet to gange, bliver jorden for fin. Lars Jakobsen skiftede til den nye Germinator Pro sidste år:

- Vi havde ingen problemer med fremspiringen på trods af store nedbørsmængder i foråret 2015.

Lars Jakobsen pløjer i efteråret. I foråret grovharves jorden og en til to dage efter tilberedes såbedet med Kongskildes Germinator Pro. Umiddelbart efter sås roefrøene. Han mener, at Germinator Pro pakker jorden i såbedet perfekt, og derfor tromler han ikke længere efterfølgende.

Christian Juul Larsen har også gode erfaringer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart den bedste såbedsharve til sukkerroer.

Christian driver sammen med sin far, Mogens Juul Larsen, omkring 600 hektar planteavl med hvede, vårbyg, raps, konservesærter og sukkerroer. 135 hektar dyrkes med roer. Christian lægger stor vægt på, at såbedet bearbejdes i den korrekte dybde og er glad for, at Kongskilde har valgt en stiv harvetand. Det er med til at sikre at konstant dybde i såbedet.

- Kravene til et såbed er meget store, når frøene bliver sået med 23 centimeter afstand. Mangler en plante, så tabes der udbytte, og der bliver plads til ukrudt, siger Christian Juul, og fortsætter:

- Med Germinator Pro skaber vi et godt såbed med en rigtig god fremspiringsprocent.

I 2015 havde Christian Juul en flot fremspiringsprocent på 90 til 95 procent, mod normalt 80 til 90 procent. Ifølge Christian Juul skyldes det et sammenspil af en række gunstige faktorer såsom et godt såbed med den rigtige fugtighed og en god timing. Han er ikke i tvivl om, at det betaler sig at investere i en god såbedsharve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnestykket bag

Ifølge produktchef Jens Christoffersen er den overordnede konklusion på økonomien, at det kun kræver et årligt merafkast på cirka 0,4 procent for at forrente merudgiften til den nye Germinator Pro fra Kongskilde.

Regnestykket tager afsæt i merprisen i forhold til en traditionel bugseret såbedsharve, en investeringshorisont på otte år og en bedrift med 150 hektar med sukkerroer. Hertil kommer de afledte effekter, som kan være reducerede udgifter til planteværn på grund af mere ensartet fremspiring af sukkerroer og en bedre vandforsyning og pakning.

mod