Det kan lyde harmløst, men bøvser fra køer udgør et større klimaproblem. Når drøvtyggere fordøjer foder, dannes metan som en naturlig del af den mikrobielle omsætning i vommen ? og da metan er 25 gange mere skadeligt end kuldioxid, er der behov for at finde metoder til at mindske udledningen fra kvæg.

Metanproduktionen kan reduceres ved for eksempel at tilsætte fedt eller nitrat til foderet samt ved at øge indholdet af stivelse og forbedre foderkvaliteten. Men for økologiske mælkeproducenter er disse virkemidler enten ikke til rådighed eller allerede i brug. Der er derfor behov for andre virkemidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet er, at vi kan vise, at man kan reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 procent ved at tilsætte oregano til foderet.

- Kai Grevsen, projektleder og seniorforsker ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

I et nyt forskningsprojekt skal forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med Økologisk Landsforening og en række erhvervspartnere undersøge, om tilsætningen af økologisk oregano til kvægfoder kan reducere produktionen af metan i koens vom og dermed mindske udledningen af metangas.

- Oregano - især arten 'græsk oregano' (Origanum vulgare ssp hirtum) - er kendt for sit høje indhold af æteriske olier og sin antimikrobielle effekt, og planten er derfor et naturligt virkemiddel til reduktion af metanproduktionen i vommen, siger projektleder og seniorforsker ved Institut for Fødevarer, Kai Grevsen og fortsætter:

- Målet er, at vi kan vise, at man kan reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 procent ved at tilsætte oregano til foderet.

Fire år

Som led i projektet vil forskerne først teste effekten af fodring med oregano på vom- og tarmfistulerede malkekøer i specielle metankamre på AU Foulum. Her vil de også undersøge, hvordan køerne reagerer på forskellige mængder af oregano. Derefter bliver tildelingen af oregano afprøvet i praksis hos en række økologiske kvægbrugere, der er tilknyttet Naturmælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som del af det fire-årige projekt vil forskerne også undersøge, hvordan man bedst dyrker økologisk oregano og forarbejder planten enten som hø eller ensilage.

- For at anvendelse af oregano skal være muligt i praksis er det helt essentielt at udvikle et oreganoprodukt, der både giver et højt udbytte og har et højt indhold af æteriske olier. Vi skal også udvikle et økologisk dyrkningskoncept og forædle nye sorter, der indeholder endnu flere olier, siger Kai Grevsen og tilføjer, at han og kollegerne blandt andet samarbejder med en økologisk urteproducent, der lægger marker og tørringsanlæg til en del af forsøget.