I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg redegør miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen for, hvor stor en andel af tilførslen af kvælstof til fjorde, kystnære områder og det åbne hav, der stammer fra dansk landbrug og udenlandske kilder.

Ifølge ministeren stammer hovedparten - 70 procent - af den vandbårne, landbaserede danske andel af kvælstoftilførslen på cirka 56.800 tons kvælstof/år til kystvande fra et dyrkningsbidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den luftbårne tilførsel af kvælstof til kystvandene har større betydning i de åbne kystvande end i fjordene, hvor den vandbårne lokale påvirkning er dominerende.

- Eva Kjer Hansen

Dertil kommer cirka 20 procent fra det naturlige baggrundsbidrag, mens de sidste cirka 10 procent stammer fra punktkilder.

- Aarhus Univesitet har desuden opgjort et ?luftbåret kvælstofbidrag? til cirka 82.000 tons kvælstof/år - gældende for hele det danske territorialfarvand. Af disse er cirka 13.000 tons kvælstof/år, svarende til 16 procent, dansk kvælstof, forklarer ministeren.

Primært landbruget

Godt halvdelen af den atmosfæriske kvælstoftilførsel til de marine vandområder kan henføres til ammoniakemissioner fra primært landbruget, og resten kan henføres til emission af kvælstofilter fra blandt andet kraftværker og trafik.

- Den luftbårne tilførsel af kvælstof til kystvandene har større betydning i de åbne kystvande end i fjordene, hvor den vandbårne lokale påvirkning er dominerende. Baseret på DHI og Aarhus Universitets undersøgelser til brug for vandområdeplanerne vurderes det, at den danske kvælstoftilførsel forklarer størsteparten af algevæksten i de mere lukkede kystvande ? fjordene - hvorimod dansk landbaseret kvælstof udgør en mindre andel i de mere åbne kystvande, fortsætter Eva Kjer Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske kilder

Det er for de mest lukkede fjorde - eksempelvis Limfjorden - opgjort, at mere end 90 procent af algevæksten kan forklares af dansk kvælstoftilførsel, hvorimod danske kilder i de indre danske farvande - inden for Skagen - som gennemsnit udgør gennemsnitligt 9 procent af tilførslen målt som ?total kvælstof? og 16 procent af tilførslen målt som ?biotilgængeligt kvælstof?.

I de mest åbne kystvande udgør dansk kvælstof kun få procent af den samlede kvælstoftilførsel, oplyser miljø- og fødevareministeren.