Henrik Mortensen er godt klar over, at VSP har været igennem en svær tid efter deres mellemværende med NaturErhverv. Men nu mener han, at de skal ud af busken og op på den store remskive.

- I offentligheden får vi at vide, at vi bruger for meget zink, og det har blandt andre medierne fået øjnene op for, og de har nu tiltagende fokus på emnet. VSP burde for længe siden have været ude og orientere offentligheden om forsøg og forskning på området, og om hvordan vi søger at finde alternative måder at gøre tingene på. Det er deres opgave, det vi betaler dem for, og det går alt for langsomt, sagde Henrik Mortensen til generalforsamlingen i Fredericia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen for Danske Svineproducenter har løbende diskuteret deres medvirken og samarbejde med VSP, forklarer han, og det er ikke længere en selvfølge, at Danske Svineproducenter er en del af VSP.

- Vi har arbejdet på forskellig vis. Både ved siden af VSP og de seneste år i VSP. Der er fordele og ulemper ved begge dele. En forudsætning for at bruge tid på VSP er, at de har indflydelse. Det havde de i mange år, men på det seneste har vi stærkt overvejet, om ikke vores tid kunne bruges bedre uden for VSP. Den nye konstruktion, hvor VSP er blevet en del af SEGES, har reelt lammet dem, sagde Henrik Mortensen og fortsatte:

- Den aktuelle situation skal blive anderledes. Det kan den kun blive, hvis alle, der repræsenterer svineproducenter, herunder også de lokale svineudvalg med flere, kræver, at VSP igen kommer til at arbejde for dem, der lever af at producere svin, enten det er smågrise eller slagtesvin.

Vi har verdens sundeste gris

Danske Svineproducenter har fulgt med i den landsdækkende interesse omkring MRSA, og opfordre myndighederne til, at give danskerne en mere saglig information herom.

- Vi bakker stadig op om Fempunkts-planen, men jeg vil gerne opfordre myndighederne til at tage initiativ til at give offentligheden en mere præcis og saglig information om MRSA, så danskerne ikke føler, at de ser sig nødsaget til at hente deres viden fra sensationsprægede tv-programmer, hvis eneste formål er at få høje seertal og hurtig omtale på facebook, sagde Henrik Mortensen og fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ifølge en undersøgelse finansieret af Svineafgiftsfonden under DTU viser tallene, at 10 procent af alle heste og op mod 15 procent af alle hestehold har husdyr-MRSA. Det er også almindelig udbredt blandt minkbesætninger. Endelig er det også gået op for myndighederne, at importerede fødevarer og turister også er kilder til smittespredning. Alt sammen noget vi i grunden har vidst længe.