I formandsberetningen fra Danske Svineproducenters generalforsamling sender Henrik Mortensen en varm tak til regeringen og særligt miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen, som, han mener, gør en fremragende indsats for at gøre livet for landbruget lettere.

- Med initiativer som dialogbaseret kontrolstrategi, indsats imod unødvendig overimplementering af EU-regler, loft over sagsbehandlingstid i forhold til miljøgodkendelser, ny husdyrregulering, ændring af harmonikravet for slagtesvin og "Meld en regel"-ordning mener jeg, at politikerne har præsteret at sætte handling bag de store ord, sagde Henrik Mortensen fra talerstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er spørgsmålet så, ifølge Henrik Mortensen, om de tiltag er nok, og om de kommer i tide.

- Vi havde gerne set, at 170 kg kvælstof udbragt pr. hektar gjaldt også for søer og smågrise, sagde han.

Svineproducenterne kæmper for overlevelse

I en tid hvor mange svineproducenter er så pressede, at en procent på kassekredittens rente er nok til at flytte resultatet fra et overskud til et underskud, mener Danske Svineproducenter, at man skal kigge professionelt på de økonomiske udfordringer, man har.

- I sommeren 2015 gik Danske Svineproducenter sammen med Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter ud med en opfordring til vore medlemmer om at tænke sig godt om, sagde Henrik Mortensen og fortsatte:

- Vi anbefalede medlemmerne, at de fik et professionelt overblik over de økonomiske muligheder og udfordringer, de havde, og ikke satte familielivet over styr i et forsøg på at redde bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den opfordring blev hørt både af landmænd og offentligheden, og Henrik Mortensen kunne se til, mens der blev startet en debat om vilkårene i landbruget. Konkurrencestyrelsen indskærpede, at den anbefaling kunne påvirke udbuddet af svinekød med forhøjede forbrugerpriser som resultat.

- Det er grotesk, at vi i et land, hvor vi har haft så travlt med at bedyre, hvor vigtig ytringsfriheden er - der har man som forening, der varetager medlemmers interesser, ikke lov til at ytre sig om forhold, der handler om almindelig sund fornuft og menneskers ve og vel, uden at konkurrencemyndighederne kommer rendende og skoser en for det, sagde Henrik Mortensen.

Han slog samtidig fast, at Danske Svineproducenter fortsat vil opfordre sine medlemmer til at bruge deres sunde fornuft.