Christian Poll fra Alternativet har bedt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen oplyse, om oplagring af svinekød samt udvidelse af produktionen af samme er den rigtige måde at skabe økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed på i landbruget.

Samtidig beder han ministeren oplyse, om hun anerkender, at en stigning i produktionen af svin medfører en stigning i udledningen af drivhusgasser og natur- og vandmiljøskadelige stoffer, samt at en nedgang i produktionen medfører en stigning i priserne for svinekød, og en større produktion af svin omvendt betyder en lavere pris med dårligere økonomi hos svinebønder til følge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På flere punkter er danske landmænd blandt de mest klimaeffektive i verden, også inden for svineproduktion.

- Eva Kjer Hansen

Uforskyldt ramt

Ministeren slår i sit svar fast, at oplagring af svinekød iværksættes i ekstraordinære situationer, hvor markedet er i ubalance.

- Det er tilfældet i øjeblikket, hvor den europæiske svineproduktion uforskyldt er ramt hårdt af et russisk importforbud mod en lang række fødevarer fra blandt andet EU. Det er baggrunden for, at EU-Kommissionen har varslet, at den fra januar 2016 vil åbne for privat oplagring af svinekød. Det er en midlertidig løsning, som skal medvirke til at stabilisere markedet på den korte bane, mens der arbejdes for at åbne nye markeder. På sigt er det afgørende at sikre nye markedsåbninger, så producenterne ikke rammes uforholdsmæssigt hårdt, når et eksportmarked falder bort. Det arbejde har EU-Kommissionen optrappet i forhold til tredjelande, og fra regeringens side har vi lagt en ambitiøs eksportstrategi, som blandt andet bliver understøttet af eksportfremstød på vækstmarkeder som Kina og Vietnam, påpeger ministeren.

Dygtige og innovative

Eva Kjer Hansen understreger samtidig, at Danmark har dygtige og innovative landmænd med et meget effektivt produktionsapparat:

- På flere punkter er danske landmænd blandt de mest klimaeffektive i verden, også inden for svineproduktion. Hvis den danske svineproduktion udfases, vil produktionen blot flytte til andre lande. Det vil sandsynligvis medføre en lavere produktionseffektivitet, og derved højere belastning af miljøet og højere udledning af klimagasser per kilo svinekød, der produceres. Samtidig understøtter den danske svineproduktion landdistrikterne ved at fastholde og skabe arbejdspladser inden for fødevareklyngen. Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at vi hele tiden skal arbejde for, at svineproduktionen bliver mere ressourceeffektiv. Det gælder både for den konventionelle og den økologiske produktion. Det er baggrunden for, at jeg netop har besluttet at sende månegrisens modelstald i udbud. Modelstalden skal være med til at afklare, om svineproducenter i fremtiden kan producere ud fra faktiske målinger af miljøpåvirkninger fra deres stald, skriver miljø- og fødevareministeren i sit svar til Christian Poll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reduktionsmål

Hun oplyser også, at Det Europæiske Råd har besluttet, at medlemslandenes reduktionsmål for drivhusgasudledningen i de ikke-kvotebelagte sektorer i 2030 skal ligge indenfor spændet 0 til -40 procent i forhold til udledningen i 2005. Desuden skal optag og udledninger fra jorde og skove inddrages i klimareguleringen:

- Det er således på nuværende tidspunkt uklart, hvilket reduktionsmål Danmark vil blive pålagt i 2030, samt præcis hvilke virkemidler der vil kunne tages i anvendelse til målopfyldelse. Jeg ønsker derfor ikke på nuværende tidspunkt at tage stilling til, hvilke konkrete virkemidler man vil kunne tage i brug i 2030 for at reducere Danmarks ikke-kvotebelagte drivhusgasudledning med op til 40 procent i 2030 i forhold til 2005, slutter Eva Kjer Hansen.