Enhedslistens, Alternativets, Det Radikale Venstres og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget mener ikke uventet, at randzoner er et målrettet og effektivt virkemiddel, der reducerer forurening med blandt andet kvælstof og sprøjtemidler til vandløb, søer og havet:

- Når randzonerne fjernes, vil det medføre øget udvaskning med kvælstof og sprøjtegifte og dermed øget forurening af vandløb, drikkevand og de kystnære farvande, skriver de nævnte partier blandt andet i deres betænkningsbidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De erkender, at vandmiljøet i de seneste år viser fremgang, men mener samtidig at fremgangen er spinkel:

- Vi er stadig langt fra målet. Hovedparten af de danske fjorde lever fortsat ikke op til målsætningen

om god økologisk tilstand, så i årene, der kommer, vil det fortsat være nødvendigt at reducere forureningen til vores vandområder, indtil naturen er genoprettet, hedder det videre i betænkningsbidraget.

Økonomisk fornuftigt

Partierne mener, at man med lovforslaget fjerner det de kalder et af de mest effektive og økonomisk fornuftige virkemidler, med den risiko, at 30 års vandmiljøindsats sættes over styr:

- Hvis vi øger forureningen nu, risikerer vi, at algeopblomstringen igen tager fart, at ålegræsset

Artiklen fortsætter efter annoncen

igen skygges væk, at alle de organismer, plante og dyrearter der er ved at genetablere sig igen forsvinder, og arbejdet for et rent og sund vandmiljø dermed skubbes årtier tilbage.

Enhedslisten, Alternative, Radikale Venstre og SF erklærer sig villige til at se på en mere målrettet

brug af randzoner, men indtil dette foreligger, bør man fastholde den nuværende beskyttelse for ikke at sætte 30 års arbejde med at skaffe renere vand i fare.

Fravalgte bred aftale

Socialdemokratiets medlemmer af udvalget mener, at udfordringerne for fødevare- og landbrugserhvervet er af en sådan størrelse, at en bred og langsigtet aftale burde være ønskelig for alle:

- Regeringen fravalgte en bred aftale, hvorfor Socialdemokratiet derfor ikke støtter dette lovforslag?. Danmark har et godt udgangspunkt for at skabe vækst og arbejdspladser i fødevareerhvervet i de kommende år. Danske producenter af fødevarer og fødevareteknologi har en lang tradition for effektiv produktion og for fødevarer af høj kvalitet, der er efterspurgt internationalt. Erhvervet har med sin viden om bæredygtig og ressourceeffektiv fødevareproduktion mulighed for at blive et internationalt kraftcenter på fødevareområdet. Det ønsker Socialdemokratiet at fremme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gæld er en bremseklods

Det fremgår videre af Socialdemokraternes betænkningsbidrag, at landbrugets gæld er en bremseklods for udvikling og indtjening:

- Rammevilkårene skal sikre væsentlige strukturelle tiltag, der kan medvirke til, at landbruget kan arbejde sig ud af krisen og derved danne grundlag for en mere sund og bæredygtig finansieringssituation, da dele af landbruget står med massive gældsudfordringer. Rammevilkårene skal også animere fødevareerhvervet til at skabe flere grønne arbejdspladser på ordentlige vilkår. Og endelig skal rammevilkårene sikre, at et effektivt grønt landbrug aktivt og mere omkostningseffektivt bidrager til at forbedre miljøtilstanden samtidig med, at reguleringen gøres målrettet og differentieret på en måde, så Danmark forsat lever op til de klima- og miljøkrav, vi har forpligtiget os til nationalt såvel som internationalt. Der skal med andre ord være en samtidighed mellem vækst- og miljøinitiativer, skriver Socialdemokratiet videre.