Danske landbrugsskoleelever bliver blandt de første i Europa, der får mulighed for at blive undervist i den nyeste teknologi til automatisk styring af traktorer og redskaber.

Det er en følge af en aftale, som firmaet Geoteam har indgået med Bygholm Landbrugsskole. Aftalen blev onsdag præsenteret af partnerne på Bygholm Landbrugsskole. Den indebærer, at Geoteam leverer udstyr til tre traktorer samt redskabsstyring til en samlet værdi på omkring 800.000 kroner. Desuden skal Geoteam løbende opdatere udstyret, så skolen hele tiden råder over det nyeste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med dette skridt bliver vi den første skole i Danmark og måske i hele Europa, der tilbyder de kommende landmænd undervisning i præcisionslandbrug, som er meget oppe i tiden, siger forstander Kaj Aage Højgaard, Bygholm Landbrugsskole.

Han håber, at aftalen også vil kunne trække flere elever til skolen.

Udstyret fra Geoteam bliver monteret på tre af skolens traktorer samt på såmaskine, gødningsspreder og marksprøjte.

- Med aftalen får vi kontakt med de unge, kommende landmænd, så der ligger selvfølgelig noget markedsføring i det. Men grundværktøjet er det samme uanset om det er Trimble eller nogle af vores konkurrenters udstyr. Så eleverne får en viden med sig, som de kan bruge under alle omstændigheder, siger Jens Christian Skov Jensen, rådgiver og cand. agro. Geoteam.

Når der på skolens traktorer bliver monteret med autostyring, betyder det, at kørslen med traktoren kan foregå uhyre præcist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved hjælp af RTK afviger traktoren højst to centimeter fra den kurs, man giver den. Samtidig kan man køre i nøjagtig de samme spor i marken år efter år og der bliver ingen overlapninger ved såning, sprøjtning eller gødskning, siger Jens Christian Skov Jensen.

Styring på redskaberne sørger for, at de tildelingskort, som eleverne laver i klasselokalet, kan afprøves i praksis. Redskabsstyring betyder blandt andet sektionsafblænding og variabel tildeling af såsæd og gødning samt passiv redskabsstyring, hvor redskaberne fortæller traktoren, hvor den skal køre i skrånende terræn.

Eleverne på Bygholm Landbrugsskole får også mulighed for at arbejde med programmet FarmWorks, som er et maskinstyringsprogram, så de kan sidde i klasseværelset og trådløst kommunikere med traktoren ude i marken.

Undervisningen i den nye teknologi skal skolens lærere i teknik og planteavl stå for. Det vil primært være i midten af hovedforløbet, at undervisningen vil finde sted.

- Der bliver nogle specifikke emner, som Geoteam medarbejdere skal stå for som gæstelærere, men ellers er det tanken, at undervisningen i præcisionslandbrug skal skrives ind i skolens uddannelsesplaner. Dermed forpligter det mere, siger forstander Kaj Aage Højgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med i aftalen mellem Bygholm Landbrugsskole og Geoteam er desuden, at Geoteam lægger en række interne og eksterne kurser på skolen ved Horsens.

- Dermed bliver det også et udstillingsvindue for os, siger Kaj Aage Højgaard.