Ropa startede tilbage i 1986, men allerede i 1976 byggede grundlæggeren Hermann Paintner en tre akslet roeoptager sammen med den nu konkurrerende virksomhed: Holmer.

Landmand Hermann Painther manglede en roeoptager til sine egne roer, og da han havde ideen til en selvkørende, men ikke materialer til det, slog han sig sammen med en lokal maskinhandler med efternavnet Holmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da den første selvkørende roeoptager stod klar, blev naboerne meget interesseret i en lignende maskiner, og firmaet Holmer System Painther blev grundlagt.

I 10 år producerede de to opfindsomme tyskere roeoptagere sammen, men samarbejdet gik i vasken og de to mænd gik hver for sig.

Holmer fortsatte produktionen af roeoptager, og den dag i dag er Holmer fortsat én af de store spillere på markedet for selvkørenderoeoptager.

Ropa blev grundlagt

Efter brudet med Holmer, opgav Hermann dog ikke ideen om roeoptagere og startede produktionen op sammen med naboen i landsbyen Stittelsdorf, som var smed. Smedens navn var Rockermeier, og derfor blev den nye virksomhed døbt RO-PA. Efter fire år stoppede Rockermeier sin smede forretning og solgte anparten til Hermann.

I dag er 68-årige Hermann Painther stadig at finde på fabrikken, hvor han jævnligt arbejder på nye ideer og hjælper til i samtlige afdelinger af produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første optager fra Peinther og Holmer var rød, og Holmer fortsatte med denne farve. Ropa's første maskiner blev malet grønne.

- Men mine første kunder mente ikke, at den grønne farve var helt optimal, da roeoptageren ikke var let at få øje på i sene aften- og morgentimer på de grønne roemarker marken, og derfor besluttede jeg at finde en farve, som gjorde Ropa-maskinerne mere tydelige, så de ville skille sig markante ud på marken, fortæller Hermann Painther, og forklarer, at den gule farve var lidt en tilfældighed:

- Men jeg synes, at den gule farve fungerede rigtig godt og den gule farve har været brugt siden.

I dag dominerer de gule Ropa-optager og røde Holmer-optager, store dele af det europæiske marked i Europa, og faktisk ligger de to fabrikker kun med 15 kilometers afstand.

- Jeg tror, at grunden til de to fabrikkers store succes, skyldes først og fremmest at både jeg og Holmer oprindelig var landmænd, og derfor har vi lige fra starten været meget målrettet efter, præcis hvad de tyske landmænd søgte, og det har også vist sig at være gældende i resten af Europa, forklarer Hermann Painther.