Abonnementsartikel

Med et nyt samarbejde omkring DanAvl vil danske svineproducenter fordoble eksporten af danske svinegener og avlsdyr til hele verden.

Svinekød, legoklodser og vindmøller. Danske varer er populære i hele verden. Hvad de færreste måske ved er, at der også er rift om den gode danske svinesæd og danske avlsdyr. Nu vil et nyt, dansk samarbejde sikre en endnu større eksport af danske gener og avlsdyr i fremtiden.

- Vi kan noget helt særligt i Danmark, når det kommer til at lave gode gener i svineproduktionen. Det er resultatet af årtiers organisering af avlsarbejdet og det stærke sammenhold mellem danske svineproducenter, som i fællesskab står bag udviklingen af genetikken, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen

I dag sælger DanAvl 400.000 avlsdyr og to millioner sæddoser på eksportmarkederne i primært Nordeuropa. En eksport der sammen med salget på hjemmemarkedet sikrer selskabet en omsætning på omkring to milliarder kroner årligt.

Fordoble omsætningen

Det nye samarbejde indebærer, at alt salg og produktion nu samles omkring et nydannet DanAvlselskab med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, som majoritetsejer. Selskabet vil fremover varetage den samlede afsætningsopgave direkte eller via agenter og samarbejdspartnere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Minoritetsejerne i det nye selskab er salgsselskabet DanBred International - der ejes af danske avls- og opformeringsbesætninger - samt SPF-Danmark, der indskyder dets aktiviteter omkring avlsmateriale i det nye selskab.

- Med det nye samarbejde cementerer og videreudvikler vi vores position på de globale markeder for svinegenetik. Målet er, at vi i løbet af de næste fem-seks år fordobler vores eksport og udvider markederne i hele verden. Det skaber værdi for kunder, samarbejdspartnere, leverandører og ejere - herunder den danske svineproduktionssektor som helhed, som står bag de allerede opnåede resultater, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen.

Ny model

I løbet af de kommende måneder forventes de endelige aftaler om den nye model at blive indgået på basis af en allerede indgået rammeaftale.

- Vi har på det seneste konstateret, at vi ikke har kunnet udnytte markedspotentialet godt nok. Årsagen er en utidssvarende forretningsmodel, og det er det, vi retter op på med dette nye samarbejde. Med den nye DanAvl-model er det nu lykkes at skabe opbakning omkring en klar og fremtidsrettet struktur, som vi har store forventninger til i den danske svinesektor, siger Erik Larsen.

Arbejdet med etablering af den nye struktur vil strække sig ind i 2016.