I juni 2015 blev en undersøgelse offentliggjort af slagtefund på økologiske svin, der indikerede, at økologiske grise ikke sygdomsbehandles i tilstrækkelig grad.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er derfor blevet bedt om over for Folketingens Miljø- og Fødevareudvalg at redegøre for, om Fødevarestyrelsen har fulgt op på undersøgelsen. Desuden om ministeren vil være indstillet på at ændre reglerne om "enkeltdyrsbehandling", så der fortsat er et stærkt incitament til lavt antibiotikaforbrug samtidig med, at der åbnes op for, at et dyr kan behandles flere gange, hvis det vurderes nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprojekt

Ifølge ministeren har Fødevarestyrelsen fulgt op på den omtalte undersøgelse ved at bede DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, om at gennemføre et forskningsprojekt vedrørende identifikation af mulighederne for at minimere forekomsten af læsioner, herunder halebid, hos økologiske svin og frilandssvin.

Forskningsprojektet forventes igangsat primo 2016 og afsluttes i 2017.

Eva Kjer Hansen henviser videre til, at brug af veterinære lægemidler i den økologiske produktion er reguleret i EU?s økologiforordning, og at økologiske svin skal behandles, så snart en sygdom konstateres:

- De kan behandles første gang, de bliver syge, uden at det har konsekvenser for deres økologiske status. Behandlingen kan gentages efter behov, for så vidt angår den specifikke sygdom, indtil dyret er kureret. Hvis et slagtesvin derimod behandles mere end én gang for samme sygdom, efter at dyret er kureret, eller behandles for en anden sygdom, mister det sin økologiske status, forklarer Eva Kjer Hansen.

Det medfører, at dyret skal gennemgå en omlægningsperiode på seks måneder, før det igen kan sælges som økologisk. Alternativt kan dyret sælges uden økologisk status:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efterspørgslen efter økologiske produkter, og dermed afsætningen af disse, afhænger af, at produkterne adskiller sig væsentligt fra ikke-økologiske produkter. Jeg har derfor ikke for nærværende aktuelle planer om at søge at få reglerne ændret.