Abonnementsartikel

Med en stor og lille selvrensende rørvalse, gør det 2Level-pakkeren let at skubbe og pakkeren laver et godt såbed med springboard.

Kaastrup Teknik har opdateret producentens 2Level-frontpakker, som skiller sig ud på markedet ved at have en lille og en stor rørpakvalse, som pakker i to niveauer - i to levels.

- Pakkeren er opbygget så al vægten på pakkeren lægges på den lille rørvalse, som er placeret tættest på traktoren, mens den store pakvalse sørger for at bære den lille rørvalse oppe, fortæller Søren Kaastrup, som er idemanden bag 2Level-pakkeren. Han etablerede i 2009 virksomheden Kaastrup Teknik, hvor blandt andet pakkeren produceres.

- Denne opbygningen betyder også, at pakkeren er betydeligt lettere at skubbe foran traktoren, end en traditionel frontpakker med store jernringe, da den store pakvalse sørger for at den lille pakvalse konstant holdes oppe.

Hydraulisk styring

På den opdaterede frontpakker er der nu blevet mulighed for at styre aggressiviteten på springboard'et forrest på pakkeren, som stilles hydraulisk fra kabinen, og med mekanisk lås for maksimal dybdejustering.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er helt nyt på pakkeren, og da der er hydraulisk indstilling, kan det let og hurtigt gøres fra kabinen, så pakkerens springboard kan tilpasses til jorden, selvom markens bonitet ændre sig løbende, fortæller Martin Kristensen fra Kaastrup Teknik.

Selvrensende pakker

De to rørpakvalser på pakkeren er selvrensende med et patenteret system, som sørger for at holde pakvalserne fri for jord på begge sider.

Med et kabel monteret langs med rørvalserne bliver valserne holdt rene på ydersiden, mens et kraftigt fladjern er monteret midt i valserne og ophængt mellem de to lejer, og dermed sørger for at holde rørvalsen ren indvendigt.

Centralt ophæng

Selve rørvalserne er ophængt centralt forrest på pakkeren, og det har flere fordele:

- Dels gør det pakkeren væsentligt lettere at dreje med, og dels kan springboard'et forrest på pakkeren arbejde uafhængigt af rørvalserne, fortæller Martin Kristensen, og viser hvor let den 1.300 kilo pakker skubbes fra side til side i det pendulophæng, den er monteret på rammen i.

At pakkeren er ophængt uafhængigt af springboard'et betyder også, at pakkeren er god til at jævne marken.

Svend Fredholm fra Durup på Salling har i et par sæsoner kørt med den nye 2Level 1500 frontpakker fra Kaastrup Teknik i fire meter arbejdsbredde.

- Jeg købte pakkeren for at kunne jævne i hele traktorens bredde med springboard forud for såningen, men også for at skåne såmaskinens springboard, og i stedet udnytte frontpakkerens springboard, fortæller den nordvestjyske landmand.

På den måde sparer han en overkørsel med en såbedsharve for at jævne af til såningen.

- Da jeg kun har én traktor på bedriften, er jeg dermed fri for at spænde rundt mellem maskinerne ofte, men kan nøjes med 2Level-pakkeren i frontliften.

Erfaring fra plovpakker

Svend Fredholm købte frontpakkeren på baggrund af de erfaringer han havde gjort sig med den 2Level-jordpakker, som han kører med i kombination med bedriftens firefuret Lemken vendeplov.

- Jeg kører med pakkeren i frontliften, som kan skydes til begge sider. Når først jorden er pakket med 2Level-jordpakkeren i kombination med pløjningen, og jeg efterfølgende kommer med en identisk 2Level-pakker forud for såningen, så får jeg nogle rigtig fine jævne marker, hvor kornet bliver placeret i præcis den dybde, som det skal.

Svend Fredholm bemærker desuden, at den frontmonteret pakker, som benyttes sammen med pløjningen ikke trækker i traktoren, og ikke koster ekstra brændstof at skubbe sammen med pløjningen.