Det er kun lige godt to år siden, at Annika Ydegaard og Niels Bak Veje overtog den kvæggård, de i lang tid havde arbejdet på at kunne købe til en fornuftig pris.

Helt præcis blev den overtaget 4. november 2013 klokken 12, og herfra har der mest af alt stået arbejde på kalenderen for det unge par.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skulle have det hele til at fungere bedre, og vi har også arbejdet på at komme i gang med en udvidelse til 280 køer, fortæller de.

Samtidig er de blevet forældre for første gang, så det har også taget sin andel af den kostbare tid. Som hos alle andre mælkeproducenter er en stor avl af godt grovfoder en særdeles vigtig forudsætning for at opnå en god økonomi. Derfor gælder det også om at vælge rigtigt med hensyn til majssorter og græsblandinger - der hos det unge par også skal matche, at de har en ren jerseybesætning.

Stor majs i 2014

Annika Ydegaard og Niels Bak Veje har et markbrug på 205 hektar, hvoraf de 62 hektar er beslaglagt af majs og 50 hektar af slætgræs. Resten bliver brugt til vinterhvede, vårbyg og rug bortset fra 10 hektar, som er vedvarende græs.

- Vi bruger 80 procent af kornet i besætningen og sælger resten, siger Niels Bak Veje.

Parret havde i 2014 valgt to majssorter, som hver dækkede cirka 30 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores Augustus KWS blev meget stor, op til fire meter høj, og i nogle mindre pletter var den så kraftig, at den gik i leje. Det var jeg ikke helt tilfreds med, erindrer han.

Faktisk ringede han til KWS og klagede over lejesæden.

Men da det kom til efteråret, skulle det vise sig, at utilfredshed blev vendt til stor tilfredshed. For allerede inden høst var det tydeligt, at Augustus KWS stod bedst.

- Til høst viste det sig også, at både udbytte og kvalitet var helt i top, og det var kun nogle mindre pletter, som var gået i leje, fastslår han.

Den anden sort kunne slet ikke matche det resultat - udbyttet i Augustus KWS var cirka 15 procent højere og fordøjeligheden noget bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God fordøjelighed

Højtydende køer har brug for et koncentreret foder - og det gælder ikke mindst jerseykøer.

- Procent stivelse skal være høj for at få en høj majsandel i vores TMR-blanding, siger Niels Bak Veje.

Det er ham, der fodrer køerne, mens der er ansat to til at stå for malkning, fodring af kalve og strøning med videre. Ved valg af sort er det derfor vigtigt at have fokus på, at sortens indhold af stivelse - udover alle de øvrige egenskaber som udbytte, tidlighed, fordøjelighed med flere.

Valgte tidligt til 2015

Allerede i efteråret 2014 bestemte parret sig for, at der skulle være Augustus KWS på 57 hektar ud af de 62 hektar med majs. Desuden havde de blandt andet en hektar med Martinez KWS, som også har gjort det godt.

- Det har vi ikke fortrudt, for begge sorter står efter forholdene fint, selvom 2015 absolut ikke er et godt majsår, siger Niels Bak Veje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Mors er det især en udfordring på de sværere, mere kolde jorde, som desuden kan være plaget af meget vind.

- I år vil jeg gætte på, at vi får cirka 9.000 foderenheder pr. hektar på de først høstede marker og ikke helt så højt udbytte på de senere høstede, siger han.

Det er betydeligt under 2014. Men i forhold til meget af den majs, der er høstet på Mors, er det nok helt fornuftigt.

- Der har været mange ringe majsmarker heroppe, og det er ærgerligt, konstaterer han.

Til 2016 har parret valgt sorterne Augustus KWS og Martinez KWS, som hver skal sås på cirka 30 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs efter første slæt græs

- Vi har i år haft en mark, hvor vi såede Augustus KWS efter første slæt græs omkring 20. maj. Nu er den mark næsten lige så veludviklet som de marker, vi såede tidligere, konstaterer Niels Bak Veje.

Vurderingen er, at når det kan lade sig gøre i år som 2015, hvor forholdene for majs har været ringe, kan det kun blive bedre i et normalt eller godt majsår. Han vil derfor fremover bruge den metode meget mere - måske i alle sine marker, hvor der skal være majs.

- Det rummer desuden den fordel, at vi kan høste et godt slæt græs, så majs, og så igen etablere en mark med kløvergræs året efter, fortæller han.