Kompost er en massebetegnelse for alle former for organisk materiale, der i et eller andet omfang har gennemgået en komposteringsproces. Udgangsmaterialet kan bestå af husdyrgødning, planterester, og tilsættes mineraljord, kalk, inokulatorer såsom svampe- eller bakteriemedier, regnorme, vand og mange andre komponenter.

Komposteringsprocessen er en nedbrydningsproces, hvor organiske vegetabilske og animalske rester omsættes til mindre komplekse forbindelser. Disse nedbrydningsprocesser sker naturligt i jorden, men går væsentligt hurtigere og under meget højere temperaturer under kontrollerede forhold i en stak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den langsigtede virkning af tilførsel af kompost giver ikke kun et bidrag med næringsstoffer, men også med forbedrede jordfysiske egenskaber, der indirekte understøtter plantevækst. Kompost har især en gavnlig virkning på sandjord, som gør denne mere frugtbar og robust, mens den på lerjord bidrager med en bedre struktur og et større luftskifte.

I Agro, der udkommer fredag den 11. december kan du læse mere om komposts positive effekt på jorden, samt hvilke effekter den har på jordens fysiske egenskaber.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.