Juletiden er over os, og man kan vel nærmest kalde det danske tradition, at der skal en masse gris på tallerkenerne, når vi sætter os omkring det juledækkede bord. Danish Crown har spurgt 500 repræsentativt udvalgte danskere om deres madvaner til jul og nytår.

Undersøgelsen viser, at knap 96 procent fejrer juleaften, og hele 92,2 procent af dem foretrækker traditionel julemad. De fleste får flere slags kød til julemiddagen, og der er ingen tvivl om, hvad favoritmenuen består af. Der skal nemlig and og gris på julebordet i de danske hjem. 84,7 procent skal have and, og 78,2 procent får svinekød juleaften. Et stykke efter følger gås og kalkun, som for begges vedkommende er en del af julemiddagen hos cirka 10 procent af danskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Undersøgelsen bekræfter, at danskerne er særdeles tro mod traditionerne, når det handler om julemaden. Menuen er hos mange den samme fra år til år, og der er ingen tvivl om, hvad der hitter på julebordet, når vi taler om svinekød. Tre ud af fire får flæskesteg juleaften, men vi kan også se, at en del får medister, ligesom der også serveres ribbensteg og frikadeller i nogle danske hjem, siger Uffe Frovst, CEO i DC Pork Danmark, der står bag undersøgelsen.

Også i dagene efter juleaften skal der gris på gaflen.

- Når danskerne skal pege på deres favoritkød til julefrokosten, scorer flæskestegen højest af alle kødtyper. 57,8 procent peger på, at der bør være flæskesteg til julefrokosten, men flæskestegen er tæt fulgt af blandt andet frikadeller, som 52,9 procent også vil have på bordet og leverpostej med 52,3 procent, fortæller Uffe Frovst.

Undersøgelsen viser også, at danskerne foretrækker hjemmelavet mad til jul. Og prisen er ikke så vigtig, når man træffer sit valg ved køledisken. Kun 2,7 procent siger, at prisen er det vigtigste, når de vælger kød til julemiddagen. Over halvdelen fremhæver, at pris og kvalitet er lige vigtig, mens godt en tredjedel fremhæver, at kvaliteten er vigtigst, når de køber svinekød.

Og så er der selvfølgelig lige det med sundheden. Det bekymrer tilsyneladende ikke danskerne, hvis der ryger et par ekstra kilo på sidebenene i løbet af juledagene. Over halvdelen af os gør ikke noget specielt for at leve sundt i juledagene. Kun 4,7 procent har særligt fokus på at leve sundt - også i juledagene. For os andre bliver der lidt at rette op på, når hverdagen igen indfinder sig.