Abonnementsartikel

Kynestoft Demeter er en nye serie af sprøjter fra Kyndestoft Maskinfabrik, som er monteret med en ny sprøjtebom, der er af eget design og som produceres her i landet.

Kyndestoft Demeter kommer i tre størrelser på 5.200, 8.000 og 12.000 liter. De to største modeller er med todelt tank, og som gør det muligt at medbringe og udsprøjte flere forskelige former for plantebeskyttelse og flydende gødning.

Sprøjtene er med hydraulisk affjedret undervogn, og kan monteres med injektion, hvor der køres med rent vand i tanken, og hvor tilsætning af bekæmpelsesmidler først sker tæt ved dyserne. Doseringen kontrolleres enten fra terminalen i traktoren eller via GPS ud fra differentierede tildelingskort. Sprøjterne kan ligeledes monteres med det velkendte Kyndestoft Air-Sprayer, hvor luft leder sprøjtevæsken ned i afgrøden og forøger afsætningen på afgrøden.

Egenudviklet sprøjtebom

Kyndestoft har hidtil anvendt færdigproducerede sprøjtebomme, som købes i udlandet. Bommen til den nye Demeter sprøjte, har Daniel Hedegaard, som er uddannet ingeniør og medejer af Kyndestoft Maskinfabrik stået for udviklingen af. Bommen produceres hos en underleverandør her i landet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I udviklingen af bommen har vi anvendt den nyeste beregningsteknik, og programmer som tester den færdige konstruktion for stress og træthedsbrud, siger Albert Hedegaard og tilføjer:

- Resultatet er blevet en bom, som har en styrke der er 2,6 gange større ende de bomme vi hidtil har anvendt. Styrken er opnået uden at gøre bommen tungere, og uden at skulle anvende højstyrkestål.

Bommen er designet til en bombredde på 40 meter, men produceres i starten i intervallet 18 - 36 meter.

Dobbelt sikring

Bommen er trefoldet og udført i en traditionel gitterkonstruktion. For at minimerer risiko for slør og for at forlænge bommens levetid, er der monteret kuglelejer i alle led.

Det centrale bomophæng er stabiliseret med fjedre og støddæmpere. Før bommen foldes, fikseres affjedringen, og når bommen er foldet ind langs beholderen, låses sidefløjene automatisk. Uanset bombredde er den maksimale transportbredde altid under 2,60 meter

For at øge bomstabiliteten, når der accelereres og bremses, støttes bomsektionerne bagfra af to stabilisatorstænger.

- Den nye bom er med traditionelle fjedrebelastede afvigerled yderst på bommen. Men hvis uheldet er ude, og en bomsektion sænkes ned i en kraftig rapsmark, virker stabilisatorstængerne som en ekstra påkørselssikring, forklarer Albert Hedegård.

Dæmpet med luft

Den horisontale dæmpning af Demeter-bommen sker pneumatisk, og for at kunne optimere sprøjten til de aktuelle forhold, er det let at ændre trykket i affjedringssystemet.

Sprøjtebommen kan monteres med en eller to dyser, som åbnes og lukkes med trykluft.

- Dyserne betjenes fra terminalen og der kan også monteres GPS-afluk på enten sektion- eller dyseniveau. Begge dyser kan aktivres samtidig, og derfor opnår vi med kun to dyser samme fleksibilitet som med tre traditionelle dyser, siger Albert Hedegaard.