Firmaet One2Feed havde på en landbrugsmesse i Sverige talt med flere svenske mælkeproducenter, som alle var intereserede i at høre de danske mælkeproducenters erfaringer med automatisk fodring og gruppefodring.

- I Sverige har de jo altid været meget automatiserede, og derfor er der nu flere, som skal have nyt anlæg, fordi det gamle er nedslidt, fortæller Hans Scriver, direktør for One2Feed og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har kunder i Danmark, som er meget glade for vores anlæg, fordi det gør det nemt at gruppefodre med forskellige blandinger.

Nybygget stald til jerseykøer

Den første mælkeproducent, der blev besøgt, var Carsten Asmussen ved Christiansfeld. Han er igang med at tage sin nye stald til 300 jerseykøer i brug. Hos ham er det vigtigste fokus, at foderet er meget ensartet og af den bedste kvalitet.

- For mig var det ikke så meget et tidsspørgsmål, men mere et spørgsmål om den dieselbesparelse der er i automatisk fodring, fortæller Carsten Asmussen.

Han laver lige nu fem forskellige blandinger, så der er også en markant tidsbesparelse ved automatisk fodring.

Fire år gammelt anlæg

Den anden mælkeproducent, som tog imod de svenske landmænd, var økolog Erik Andersen fra Arden. Hans automatiske foderanlæg fra One2Feed, har kørt i fire år nu. Hos ham fodres primært med græsensilage, og ingen majs, hvilket slider lidt hårdere på blanderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har svejset lidt på blandesneglene i blanderen, men ellers har der ikke været det store vedligehold på anlægget, fortæller Erik Andersen.

Han har tidligere haft et andet anlæg, hvor blanderen var centralplaceret, og foderet blev transporteret ud til køerne med et hængebaneanlæg.

- Her er der større fleksibilitet, og vi kan nemmere lave de forskellige blandinger til grupperne, som vi ønsker, siger Erik Andersen.

Svenskerne tog klogere hjem

Efter en dag med input både fra landmænd og konsulenter, hvor der var fokus på både automatiske fodringsanlæg, og gruppeopdeling af køerne, så man kunne tilpasse foderet specielt til de enkelte grupper, tog de svenske mælkeproducenter hjem med inspiration til deres bedrifter i Sverige.

- Vi har jo forhold i Sverige, der ligner meget de danske, så derfor er det interessant at se, hvad danske landmænd gør, siger Anders Nilson, svensk mælkeproducent med 330 årskøer.