AGRITECHNICA

Der kommer flere og flere funktioner i moderne traktorer, og sammenspillet mellem ISO-BUS-redskaber og traktorens faste terminaler har sommetider nogle udfordringer i at arbejde helt optimalt sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyske Rafi viste på Agritechnica 2015, hvad vi kan vente os af fremtidens traktorkabine. Her er der et stort sammenspil mellem traktorens terminaler og der vægtes højt på ISO-BUS-forbindelser. Redskabsstyring, autostyring, GPS-logning og multimedia-center er blandt andet standard i kabinen.

- Vi arbejder på nuværende tidspunkt sammen med Agco-koncernen om netop denne kabine vi viser på Agritechnica, fortæller Arin van Hattum, udviklingschef hos Rafi.

Styring som tablet

Selve styringen af traktorens terminal foregår fra højrearmlæn, hvor styringen udelukkende kører fra et touch-felt, hvor man med fingrene styrer displayet som en tablet. Det vil sige, at der skiftes mellem de enkelte arbejdsvinduer ved at swipe til siderne, samt zoomer ind og ud som en tablet.

- Cruisehastighederne sættes ved at trykke hårde med fingrene og derefter swipe op eller ned, for at ændre hastigheden, forklarer Arin van Hattum. Han fortæller, at man også kan foretage alle indstillingerne direkte på displayet med touch-funktion, mens den anden løsning er langt lettere at bruge i marken.

- Og ideen med, at fingrene ikke skal forlade højrearmlæn, gør det endnu lettere og hurtigere at foretage nye indstillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man swiper til venstre side på displayet hopper skærmbilledet over i rattets display, og derfra kan samtlige funktioner på traktoren også styres.

Større sammenspil med redskaber

ISO-BUS-redskaberne bliver en større og større del af hverdagen, og ifølge Rafi er det et spørgsmål om tid før ISO-BUS-redskaberne er standard.

Derfor er ISO-BUS en naturlig del af det nye kabinedesign.

- Forrest på højrearmlæn sidder der tre knapper, som chaufføren selv kan indstille til de funktioner han mest benytter. Eksempelvis et datakort over udbytte eller jordbundsforhold på marken eller måske et overblik over redskabet efter traktoren.

- Køres der eksempelvis med en rive efter traktoren, så kan samtlige funktioner til riven styres med fingerspidserne på højrearmlæn. Eksempelvis styring af højde på de enkelte rotorer, eller måske styring af de enkelte rotors hastighed i forhold til hinanden.