Kom og få gratis hjælp til at søge om tilskud til ny miljøteknologi via randzonemidlerne, der kan medvirke til at reducere pesticidforbrug og kvælstofudledning fra landbruget.

Opfordringen kommer fra Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg, der den 17. november 2015 fra klokken 9.00 til 15.00 holder et arrangement for landmænd vedrørende tilskudsordningen Miljøteknologi - ranzoner 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbruget er under pres, og derfor er der rigtig god grund til at have fokus på, hvordan man løbende kan effektivisere, forbedre og rationalisere på bedriften. På den baggrund vil vi gerne yde en ekstraordinær service og hjælpe vores kunder med at få udarbejdet en ansøgning til denne ordning, siger direktør Keld Th. Sloth, Søhøjlandets Regnskabskontor.

- I krisetider vil nogen måske vælge ordningen fra, fordi det kan virke uoverskueligt at få udarbejdet en ansøgning, som lever op til alle de stillede krav. Det koster tid og ressourcer. Vi tilbyder hjælpen gratis, fordi vi gerne vil støtte landmændene i at have fokus på vækst og udvikling netop nu, hvor det strammer til og landbruget befinder sig i en økonomisk svær tid med mange udfordringer.

To indsatsområder

Der er afsat 61,5 millioner kroner i ordningen, der er fordelt på to indsatsområder: Reduktion af pesticidforbruget og reduktion af kvælstofudledningen. Ordningen åbnede for ansøgninger den 2. november og har ansøgningsfrist den 30. november 2015.

Tilskudsordningen Miljøteknologi- randzoner er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-20, der har til formål at udvikle landdistrikterne, bl.a. ved at forbedre landbrugets konkurrenceevne, styrke indsatsen for at forbedre klimaet og skabe udvikling i landdistrikterne.

Størst effekt

Tilskudsordningen er forbeholdt bedrifter, der har haft de obligatoriske randzoner på bedrifterne i 2015 med minimum 0,5 hektar randzoner samt min. ét ekstra kriterie, som er nærmere beskrevet under ordningen på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Listen over mulige investeringer er ikke så lang. Der er tre pesticid-reducerende teknologier, og det er radrenser, sensorbaseret ukrudtssprøjte samt autostyring og sektionsafblænding af sprøjtebom.

Der er fire teknologier på listen over kvælstofreducerende tiltag, og det er tankforsuring via nitrifikationshæmmere, radrensere, autostyring af flydende gødning og gødningsspreder med kantspredning og sektionslukning. Man kan søge én teknologi inden for hvert af de to indsatsområder pr. CVR-nummer.

NaturErhvervstyrelsen udvælger de projekter, der giver størst effekt. Tilskuddet lyder på 40 procent af investeringen, der er dog fastsat maksimumbeløb på de forskellige teknologier.

Guides gennem skemaet

På dagen vil deltagerne få en introduktion til tilskudsordningen Miljøteknologi - randzoner 2015, hvorefter de vil blive vejledt og guidet gennem ansøgningsproceduren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og tilskudskonsulent Jens Elvstrøm fra Søhøjlandets Regnskabskontor vil stå for den praktiske del af arrangementet og dagens program. Han har mange års erfaring som planteavls- og miljørådgiver, og han har desuden været specialkonsulent på miljøområdet ved SEGES.