Kinesisk minister lover, at danske virksomheder vil kunne sælge pølser og andet varmebehandlet svinekød på det kinesiske marked.

Den kinesiske viceminister for import og eksport lovede i torsdags miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at der så snart som muligt bliver åbnet for, at danske virksomheder kan sælge pølser og andet varmebehandlet svinekød. Dermed håber Landbrug & Fødevarer, at en langvarig indsats for at åbne det kinesiske marked vil bære frugt.

- Jeg var den første minister, der tog til Kina for at åbne markedet for varmebehandlet svinekød tilbage i 2008. Men den første kineser har stadig ikke kunnet sætte tænderne i en dansk pølse, selvom vi sidste år fik at vide, at der kun udestod formaliteter. Nu har jeg min kinesiske kollegas ord for, at der ikke mangler vilje, og at han vil ekspedere sagen så hurtigt som muligt, siger Eva Kjer Hansen efter gårsdagens møde.

I Landbrug & Fødevarer tager næstformand Asger Krogsgaard godt i mod meldingen fra Eva Kjer Hansen.

- Vi glæder os over, at ministeren havde et godt møde med de kinesiske myndigheder om yderligere markedsadgang for blandt andet varmebehandlet svinekød og pølser. Vi håber, at der snart er en positiv afklaring på den langvarige indsats, siger Asger Krogsgaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer.

Åbning for oksekød

To tredjedele af det kød, som de 1,3 milliarder kinesere spiser, er svin. Det anslås, at det vil betyde mindst 250 millioner kroner i årlig i ekstra dansk eksport, hvis der åbnes for varmebehandlet svinekød til Kina. Også på oksekød-området er der en åbning på vej, meddeler miljø- og fødevareministeriet.

- En anden stor nyhed er, at der er hul igennem på oksekød. Kineserne har tidligere slet ikke været villige til at tale med os om oksekød på grund af kogalskab. Nu har de bekræftet, at de vil komme på studiebesøg i Danmark før jul, siger Eva Kjer Hansen.