Landbrug & Fødevarer havde onsdag den 11. november deputation i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg med næstformand Lars Hvidtfeldt i spidsen.

Anledningen var endnu en gang de forhold omkring GEUS' datahåndtering i forhold til pesticider i grundvandet, som Maskinbladet afslørede i foråret, da den tidligere mangeårige medarbejder i Miljøministeriet Claus Hansen påpegede mangelfuld statistiske metoder i GEUS:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem de sidste to - tre år har der været adskillige henvendelser og anmodninger om aktindsigt (Claus Hansen) vedrørende GEUS' data håndtering og mere specifikt på fravælgelse af data, som

er under grænsen for, hvad der kan måles; de såkaldte Q-værdier. Senest har et internationalt

forskerhold med dansk deltagelse publiceret en artikel om emnet, som påviser, at GEUS' metodevalg påvirker gennemsnit og trend for to udvalgte pesticider i grundvandet, skrev L&F i sin ansøgning om foretræde.

Fejlbehæftet

Samtidig understregede L&F, at den årlige moniteringsrapport over grundvandets tilstand er fejlbehæftet:

- Det har vist sig meget svært at ændre praksis ved GEUS, som henviser til Vandrammedirektivet. Landbrug og Fødevarer finder ikke, at der er belæg for denne fortolkning af direktivet. Det er selvsagt ikke et direktivkrav at analysere data forkert. Da analysemetoden således medfører fejlbehæftet datafremstilling og dermed misvisende konklusioner om grundvandets tilstand, skal denne praksis ændres, skriver L&F videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt forkert billede

Lars Hvidtfeldt understreger over for Maskinbladet vigtigheden af, at de folkevalgte skal kende til situationen og dermed have mulighed for at påvirke relevante myndigheder, så grundvandets sande tilstand fremadrettet beskrives videnskabeligt korrekt:

- Vi har orienteret udvalget om vores kritik af de metoder, som GEUS anvender, når de skal overvåge vores grundvand for forekomsten af plantebeskyttelsesmidler. Vi vil alle gerne have rent grundvand, og politikerne skal træffe beslutninger, hvis der er en uhensigtsmæssig udvikling i forhold til beskyttelsen af grundvandet. GEUS skal i deres "GRUMO-rapporter" fortælle, om der er en opadgående, en uændret eller faldende trend i forhold til forekomsten af plantebeskyttelsesmidler i grundvandet, men den metode, de anvender, betyder, at de tegner et helt forkert billede, sagde Lars Hvidtfeldt til Maskinbladet efter at have været i deputation i Miljø- og Fødevareudvalget.

Fagligt korrekt

Han understreger videre, at debatten om GEUS-rapporterne er "uhyre vigtig", og tages debatten ikke, kan det påføre samfundet og dermed skatteborgerne nogle "helt irrelevante og unyttige omkostninger":

- Det er også vigtigt for landbruget at sikre, at den overvågning, der foregår med deraf følgende kommunikation og rådgivning til politikerne, er fagligt korrekt. GEUS har efter, at Claus Hansen rejste kritikken, hele tiden ændret forklaring og afvist kritikken. Men vi håber, at vores foretræde gør flere politikere interesserede i sagen og kræver en rådgivning på et fagligt og vel baseret grundlag, slutter Lars Hvidtfeldt