Jens Døssing er sammen med sin bror Mads Døssing og deres far, Carsten Døssing indehaver af Bøgil Maskinstation A/S ved Kjellerup. Håndtering af græs har i mange år været en stor del af forretningen, og de tre maskinstationsejere ved, at græs ikke bare er græs.

- Vi får forskellige krav fra vores kunder til måden, deres græs skal slås på. Når de har nye udlægsmarker, skal stubhøjden være øget, mens ældre græsmarker kan nøjes med mindre stub. Det kan nemt lade sig gøre med vores nye Kuhn tripel skårlæggersæt, fortæller traktorpilot Finn Madsen, medarbejder på Bøgild Maskinstation.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi købte det nye sæt, der forrest har enheden FC 3525F og bagerst FC 10030, til sæson 2015, fordi vi gerne ville have lidt større kapacitet, siger Jens Døssing.

Derfor valgte de at investere i det nye Kuhn tripel skårlæggersæt, som udover præcis stubhøjde også har givet dem flere andre fordele.

Nem regulering

Når traktorfører Finn Madsen kører ud for at skårlægge græs, møder han forskellige typer af græsmarker, som stiller forskellige krav til hans arbejde.

- I foråret 2015 lå græsset ret hårdt ned, og for at få et godt snit måtte jeg sætte snithøjden til cirka seks centimeter. Kommer jeg ud til første slet i en nyudlagt mark, sætter jeg stubhøjden til omkring otte centimeter, fortæller han.

Regulering af stubhøjden sker meget nemt og præcist ved at regulere på topstængerne i for og bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når stubhøjden er indstillet korrekt, er det på jævne marker ikke noget problem at holde den ønskede højde.

- Det tidligere Kuhn-sæt, vi havde fulgte marken godt, men det her gør det endnu bedre selv ved høj fart, konstaterer han.

Crimper med to hastigheder

For at opnå en hurtig tørring af græs skal der en god crimper til, der kan justeres til den afgrøde, der skårlægges.

- På vores nye sæt er fingrene lavet af stål, og der er større gennemgang i den forreste enhed. Det arbejder rigtig godt, siger Jens Døssing.

Desuden er der den fordel ved de nye enheder, at crimperne kan køre i to hastigheder, som man vælger mellem med et lille håndtag. Trækket til crimperne er desuden direkte, uden remme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kuhn har skabt en rigtig god løsning, så vi kan crimpe efter behov, mener Jens Døssing.

Gør en forskel

Bøgild Maskinstation kørte tidligere med et Kuhn skårlæggersæt med en arbejdsbredde på 8,8 meter.

- Selvom det ikke lyder af den store forskel, giver det alligevel en stor forskel at øge arbejdsbredden op til 9,9 meter, siger Finn Madsen.

Nu kan han nemlig nøjes med at køre to omgange i foragrene i stedet for tidligere tre omgange.

- Små 20 meter er tilstrækkeligt til, at jeg kan vende rundt uden at lave spor i foragrene, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når arbejdet med at skårlægge en mark er slut, er det desuden nemt at folde sammen til vejtransport. Der er kun to skærme på frontenheden, som han skal ud ad kabinen for at slå op. Resten klares fra førersædet.