Maskinbladet, Agritechnica

Dækproducenten, Michelin, har i en årrække arbejdet med at gøre det let for brugeren at skaffe sig informationer om de dæk, som traktorer og landbrugsmaskiner er monteret med. For at par år siden viste den franske producent hvordan der kunne præges QR-koder inde i dækkets sider. Nu går Michelin skridtet videre og støber en lille chip ind i dækket. Med en Michelin app på smartphonen, kan der kommunikeres med dækket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med chippen ønsker vi at koble dækket til maskinen og også til landmanden. Kommunikationen imellem dæk og traktor vil kunne optimere udnyttelsen af både dæk og traktor. Eksempelvis bliver det let at finde det optimale dæktryk til en bestemt maskine og arbejdsopgave. Et korrekt dæktryk øger produktiviteten på traktoren og forlænger dækkets levetid, siger Jean-PaulGauthier, udviklingschef på landbrugsdæk hos Michelin.

Er under test

Michelin har allerede produceret de første dæk med indstøbte chip, og Aage Boller, teknisk rådgiver hos Michelin Nordic, følger dæk med chip, der er monteret på danske traktorer.

- Selv efter mange hudrede driftstimer kan chippen registreres i dækket, og Michelin mangler således kun at få aftaler med de forskelige traktorproducenter, så dækkene kan kommunikere med traktorerne og føreren kan få informationerne i traktorens terminal, siger Aage Boller, og fortsætter:

- Lige nu arbejdes der op at udvikle et sysstem, så chippen også kan viderebringe oplysninger om eksempelvis det aktuelle dæktryk samt temperaturen i dækket og den statiske belastning af dækket.