Abonnementsartikel

Som den første statsminister nogensinde deltog Lars Løkke Rasmussen på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde.

En smilende statsminister Lars Løkke Rasmussen afløste Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild på talerstolen ved Landbrug & Fødevarer delegeretmøde.

- Jeg har glædet mig til at komme - det er altid en fornøjelse at møde landmænd, indledte Statsministeren.

I sin tale understregede han gentagende gange, at landbruget et en del af løsningen på fremtidens udfordringer for det danske samfund og, at landmændene derfor skal have mere konkurrencedygtige vilkår at arbejde under.

- Jeg synes, det er på tide at danske landmænd bliver taget alvorligt og får fair vilkår. I skal have de vilkår, der skal til, så I kan gribe de muligheder, der er på det internationale marked. Og vi er i gang med at forbedre jeres vilkår. Det er ikke en tilfældighed, at ministerbilerne holder i kø uden for Herning Kongrescenter, sagde Lars Løkke Rasmussen blandt andet med henvisning til, at ikke færre end fire ministre i alt vil besøge dette års delegeretmøde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Statsministeren slog også fast, at landbruget er fremtidens erhverv, at erhvervet har en særlig plads i Danmark og at landbruget er en vigtig grundpille i det danske velfærdssamfund.

Statsministeren henviste til, at der de kommende år vil opstå masser af muligheder for den danske fødevareklynge på verdensmarkedet. Blandt andet anslår FN's landbrugsorganisation FAO, at behovet for fødevarer globalt vil være vokset med 50 procent frem mod 2030. Samtidig vokser middelklassen samlet set på globalt plan og dermed efterspørgslen efter danske kvalitetsfødevarer. Den udvikling kan fødevareklyngen hjælpe med at omsætte til vækst i hele Danmark, tilføjede han.

Men det kræver at dansk landbrug får bedre rammevilkår, og statsministeren slog fast at regeringen arbejder på sagen.

- Jeres vilkår er ikke så gode som de burde være. Det er i hele Danmarks interesse, at dansk landbrug i bredeste forstand får bedre vilkår.

- Ved Agromek fremlagde jeg 16-punktsplanen, og det er en plan vi nu arbejder på at gennemføre, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- I skal have arbejdsro, frihed til at gro. Vi vil arbejde for at give jer fair vilkår, sluttede Lars Løkke Rasmussen, og fik stort bifald fra salen.