Abonnementsartikel

Mejeribranchen svarer igen på kritik fra Det Økologisk Råd, der mener at en særlig regel i branchen bremser produktionen af biogas i Danmark.

Antallet af biogasanlæg i Danmark stiger i øjeblikket - til gavn for miljø og klima. Og hvis anlæggene kunne få lov til at bruge danskernes madaffald i produktionen af den grønne energi, ville landet kunne "løfte biogas til nye højder", som Det Økologiske Råd for nyligt skrev i pressemeddelelse.

Ifølge den samme pressemeddelelse kan det dog ikke lade sig gøre, fordi en særlig mejeriregel forhindre mælkeproducenter i at anvende gødning, som stammer fra biogasanlæg, der har fået tilført madaffald fra husholdninger.

Forstår ikke kritik

I Mejeriforeningen er direktør Jørgen Hald Christensen noget uforstående overfor kritikken fra Det Økologiske Råd.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mejeribranchen har ingen problemer med, at danske mælkeproducenter anvender gødning fra biogasanlæg, der bruger madaffald i produktionen. Vi skal bare være sikre på, at der er tale om madaffald. Og det kan vi desværre ikke i øjeblikket, hvor stort set ingen i Danmark sorterer deres husholdningsaffald, forklarer han.

- Men så snart der bliver etableret nogle ordninger med sortering af husholdningsaffald, der sikrer, at det organiske affald vitterligt er organisk og ikke indeholder farlige stoffer, så bakker vi 100 procent op. Hvilket vi flere gange har gjort Det Økologiske Råd opmærksom på. Vi synes faktisk, at det er en fremragende idé at genanvende madaffald til produktion af energi, siger Jørgen Hald Christensen.

En sikring

Jørgen Hald Christensen understreger, at forbuddet mod "biogas-gødning" på markerne skal betragtes som en sikring mod at der kommer ukendte og farlige stoffer i køernes foder og dermed i mælken og mejeriprodukterne.

- Det handler i sidste ende om sporbarhed og fødevaresikkerhed. Når forbrugerne i Danmark og udlandet sætter et dansk mejeriprodukt på bordet, skal de være fuldstændig sikre på, at de indtager en sund fødevare, der lever op til de strengeste krav om fødevaresikkerhed.