Abonnementsartikel

Grimme Skandinaviens store landsdemonstration tiltrak avlere fra både ind- og udland. Ud over maskiner fra Grimme blev der også demonstreret teknologi, som kan registrere udbyttet i kartoffelmarken.

Grimmes demonstration blev afholdt i fantastisk efterårsvejr, og med besøg af kartoffelavlere der havde god tid, da de enten var færdige med årets høst eller kun manglede nogle ganske få dage med kartoffeloptageren.

En af de store maskiner på demonstrationen, der også var en af nyhederne, var en Grimme Varitron 470 på hjul. Hjulmaskinen supplerer Grimme Varitron 470 på bælter, som blev demonstreret for to år siden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den firerækkede optageren kører på 900/60R32 bagdæk og drives af en 490 hestes Merceds-Benz motor. Motoren regulerer automatisk motoromdrejninger i forhold til belastningen, og når maskinen arbejder i marken går motoren kun med 1.250 - 1.400 o/min. Transportkørsel foregår med 25 km/t og 1.650 o/minut på motoren.

Da den styrer på både for- og baghjul har den en indvendig venderadius på kun tre meter. Rensesystemet er med MultiSep og bagudgående pigbånd. Tanken rummer 70 tønder, og kan tømmes uden at optagningen afbrydes.

På store hjul

Til både direkte optagning og til optagning af frilagte kartofler blev der demonstreret flere varianter af bugserede kartoffeloptagere. Maskinen med den største dækmonteret var ubetinget en Grimme SV-260, som kørte på dæk i dimensionen 1000/50R25.

- Maskinen kan opbygges med forskellige rensesystemer, som gør den velegnet til optagning under vanskeligere forhold. Med hjultræk og de store dæk er maskinen skånsom over for jorden, og kommer også frem når vejret driller. Den demonstrerede optager var med den store 7,5 ton tank, som kan læsse af uden at optagningen afbrydes. Den har en todelt aflæsningselevator, som læsser kartoflerne skånsomt over i transportvognen, forklarer Per Rasmussen, Grimme Skandinavien.

Registrerer udbyttet

På en af optagerne havde Precision Makers, som sælger GPS løsninger fra blandt andet AG Leader, monteret udstyr til registrering af udbyttet i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet registrerer kontinuerligt vægten af kartoflerne på sorterbåndet. Vægten logges sammen med koordinaterne på marken, som leveres enten fra traktorens GPS-anlæg eller fra en GPS-modtager, der placeres på optageren. På en monitor kan traktorføreren løbende se både det aktuelle udbytte samt gennemsnitsudbyttet i marken. Når arbejdet er afsluttet, kan der udskrives et udbyttekort, der med farver viser udbyttevariationen i marken, siger Claus Bjerre, Precision Markers.

Når udstyret er kalibreret ind, registreres der med en nøjagtighed på tre procent.

- Med udstyret har man hele tiden styr på hvor meget der avles i de forskelige marker, men endnu vigtigere er det, at udstyret også giver svar på, hvad forskellige dyrkningsstrategier betyder for udbyttet i marken. Får vi eksempelvis noget for at placere fosfor, er der vandet for meget eller for lidt og øges udbyttet ved at udsætte optagning? Disse og mange andre spørgsmål vil udbyttekortet kunne give svar på, fortæller Claus Bjerre.