Abonnementsartikel

Ægteparret bag Bols Forstplanteskole er pionerer i juletræsbranchen: De har udviklet koncept Fair Trees, der sikrer bæredygtige juletræer, hvor der er taget størst mulig hensyn til mennesker og miljø i hele produktionen. Det er Fair Trade på en ny måde.

Fair Trees er et unikt koncept med en række godkendte Fair Trade-produkter, nemlig Fair Seeds juletræsfrø, Fair Trees Young Plants, Baby Fair Trees og Fair Trees juletræer.

Konceptet så dagens lys i 2008, og i 2011 blev Fair Seeds godkendt som økologiske, og kan derfor også anvendes til produktion af økologiske juletræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden projektets start i 2008 er interessen fra såvel juletræsproducenter, der ønsker at dyrke juletræer under Fair Trees-konceptet, som fra forbrugere, der gerne vil have et bæredygtigt juletræ i stuen, vokset voldsomt, og i 2014 blev der solgt lige knap 100.000 Fair Trees-juletræer på verdensplan.

Fair Trees er godkendt af organisationen Fair Trade Danmark, og Fair Seeds er godkendt som medlem af World Fair Trade Organisation.

Frø er nøgleproduktet

Fair Trees-konceptet er grundlagt af ægteparret Marianne og Lars H. Bols. I 1989 rejste parret til Georgien, for at hente frø fra nordmannsgraner for første gang. På det tidspunkt var både Marianne og Lars under uddannelse som henholdsvis planteskolegartner med speciale i skovplanter og som skovbrugstekniker.

Georgien var den gang stadig en del af USSR, og Marianne Bols fortæller, at det var en lang og hård kamp at få lov til at tage de otte tons frø med hjem til Danmark. Men det gik, og det blev startskuddet til etableringen af Bols Forstplanteskole og senere til etableringen af Fair Trees-konceptet.

I dag er frøene fra nordmannsgranerne fortsat et nøgleprodukt hos Bols, og et af de nyeste initiativer er således udviklingen af Fair Trade-produkterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Juletræets hjemland

Georgien kan med rette betegnes "juletræets hjemland". 90 procent af de frø, der bruges på verdensplan til dyrkning af juletræer af typen nordmannsgran kommer fra kogler, der er høstet fra 30 meter høje nordmannsgraner i øde egne af Georgien. Koglerne høstes med håndkræft af specialiserede kogleplukkere, der kravler i de høje træer. De frø, der høstes under Fair Trees-konceptet kommer fra Georgiens Ambrolauri-region , hvor man efter Marianne Bols? meninger høster de bedste frø:

- Der findes ikke frø andre steder af så høj en kvalitet, og som giver juletræer med et så højt høstudbytte, mener Marianne Bols.

Hvorfor Fair Trees?

Idéen til Fair Trees er blandt andet opstået som følge af det tætte bånd Marianne og Lars Bols igennem årene har knyttet til den faste stab af kogleplukkere som de samarbejder med.

Marianne Bols forklarer at, det med Fair Trees-konceptet er muligt at gøre ikke alene en forskel for de georgiske kogleplukkere, men for hele lokalsamfundet. Konceptet er med til at forbedre kogleplukkernes arbejdsforhold, sikre dem ordentlig løn, sikkerhedskurser og klatreudstyr, der lever op til de højeste EU-standarder.

Men Marianne Bols understreger også, at Fair Trees handler om at sikre bæredygtighed og tage hensyn til miljøet i hele produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores værdikæde starter ved frøforsyningen, og går hele igennem produktionen. Det nytter jo ikke noget, hvis vi sørger for ordentlige forhold for arbejderne i Georgien, høster økologiske frø, og planterne så bliver opformeret af underbetalte arbejdere her i Vesteuropa. Det skal være i orden hele vejen igennem, slår Marianne Bols fast.

Gør en forskel

De enkelte juletræer, der sælges under Fair Trees-konceptet, mærkes med en særlig label. For hver label der sælges, går der 0,675 euro direkte tilbage til Ambrolauri-regionen i Georgien. Marianne Bols forklarer, at pengene blandt andet er gået til at betale fire lokale pigers og to unge mænds universitetsuddannelser, der er blevet indkøbt måtter og andet udstyr til træning af brydning - Georgiens nationalsport - til den lokale skole, og der er også blevet investeret i computere til lærerne og undervisningsmateriale på skolen.

Endelige har pengene fra Fair Trees også været med sikrer at lokalbefolkningen har fået bedre adgang til læge- og tandlægehjælp.

- Vi styrer det selv, vi indkøber selv tingene og vi afleverer dem selv. Så er vi sikret, at pengene går netop til det, de var bestemt til. Med Fair Trees-konceptet er der ikke langt fra ord til handling, og det er et meget transparent koncept, siger Marianne Bols.

- Vi er med til at gøre en forskel for menneskene og for miljøet, og vi er med til at lave forandringer, og det er meget glædeligt, siger Marianne Bols, der håber at Fair Trees-konceptet kan være en rollemodel for andre virksomheder, der ønsker at arbejde i tredjelande.