Den nye ST3 450 HD sortjords-gyllenedfælder fungerer som en normal tandstubharve monteret direkte på en traktor. Men samtidig lægger den gyllen ned i jorden som nogle lange strenge, der dækkes med jord. Hermed reduceres fordampningen af ammoniak og lugten reduceres, og samtidig øges udnyttelsen af næringsstofferne i gyllen. ST3 450 HD Gyllenedfælderen udfører derfor to job i én arbejdsgang. Den både harver og gøder jorden.

Det kompakte og stærke design betyder, at den kan arbejde i alle jordtyper. Selv hård jord med ler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De høje tænder og den tre-bullede ramme gør, at der kan løbe en masse planterester igennem nedfælderen uden, at det klumper sig sammen under rammen. ST3 450 HD nedfælderen kan bruges i alle typer af stubmarker, hvor halmen er fjernet eller skåret af en effektiv halmcutter på mejetærskeren.

En stigende efterspørgsel

Strammere miljølovgivning har sat skub i brugen af gyllenedfældere. Ikke kun i Danmark, men også i mange andre europæiske lande er man interesseret i at opnå de gavnlige effekter af gyllenedfældning. Det vil sige reduceret ammoniakfordampning, øget udnyttelse af næringsstofferne i gylle og en øget lugtreduktion i forhold til udbringning med slæbeslangebom.

Samson Agro har specialiseret sig i gyllenedfældere til græs og stub. De har en arbejdsbredde fra seks til 12 meter. Men med ST3 450 HD viser virksomheden, at den er i stand til at producere en mindre gyllenedfælder, der måske ikke er så almindelig på markedet i dag, men som Samson Agro ser et behov for i de kommende år. ST3 450 HD gyllenedfælderen kræver nemlig ikke en stor traktor, og den passer til de mange to-akslede gyllevogne, der faktisk sælges en del af i mange andre europæiske lande. Og som mange danske maskinstationer også har et enkelt eksemplar af for at kunne bringe gylle ud på alle typer af marker.

Teleskop-system

ST3 450 HD gyllenedfælderen fra Samson Agro er opbygget med en helt ny kompakt konstruktion. Det er en simpel ramme uden foldemekanisme - men med en teleskopisk funktion, der er nem og sikker at bruge, og som stille og roligt øger til fuld bredde på 4,40 meter på nedfælderen. Den nye gyllenedfælder vejer desuden kun 1.750 kg.

Med den nye teleskopfunktion kan ramme og tænder komprimeres til en bredde på 2,99 meter. Det er den transportbredde, der tillades i de fleste lande i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høje tænder

ST3 450 HD gyllenedfælderen er udstyret med Heavy Duty tænder, der kendes fra Samson Agros CMX sortjords-gyllenedfælder. Denne høje og stærke tand giver en frihøjde under rammen på 73 cm.

Slidtippen på tanden er 20 millimeter tyk og 60 millimeter bred.

Nedfælderens arbejdsdybde kan indstilles til 5-22 centimeter.

Højdeindstilling

ST3 450 HD gyllenedfælderen er forsynet med to store og brede hjul til at styre arbejdsdybden.

Hjulene sikrer, at nedfælderen kører stabilt i marken og fordeler belastningen på en stor overflade for at undgå skadelige jordpakning. De store hjul giver desuden en lav rullemodstand, som reducerer brugen af brændstof. Dækkets dimension er 26" x 12". Højden af hjulene justeres på hvert hjul med et håndtag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterharve

For at udjævne jordoverfladen efter ST3 450 HD gyllenedfælderen, er den forsynet med en efterharve. Den består af nogle "Hockey-stave", der er effektive til at flytte jord i overfladen og dermed til at dække gyllestrengene i jorden til. Selvom der ikke arbejdes i dybden med tænderne.

Efterharven kan justeres i højden, og dens vinkel kan også justeres. Det giver brugeren mulighed for at optimere arbejdsdybden efter forholdene i marken. Det der har indflydelse på den valgte arbejdsdybde er mængden af planterester på marken, jordens fugtighed og jordtypen. Idet efterharvens vinkel kan justeres, er det muligt at optimere sliddet på "hockey-stavene" samt sliddet af sliddelene på tænderne.