- Vi har arealer, som overhovedet ikke er blevet til noget, fortæller chefkonsulent Peder Helms, Lemvig Landboforening til LandbrugsInfo.

Han tilføjer dog, at der er stor spredning i kvaliteten og dermed også arealer i området, der bliver færdigmodnede med over 30 procent stivelse - hvis der vel at mærke ikke kommer nattefrost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I gennemsnit vil jeg tro, at vi kommer til at ligge på et udbytte omkring 6-7.000 FEN/hektar, hvilket svarer til halvdelen af sidste års udbytte, fortæller han.

Variationen ligger mellem 2-10.000 FEN på de enkelte marker.

- Den enorme forskel skyldes dels, at vi har nogle meget lavtliggende jorde, som har stået under vand, og derudover er der også sortsforskelle, fortæller Peder Helms. Han kan dog ikke entydigt pege på, hvilke sorter der har klaret sig bedst, da det også afhænger af de enkelte jorde.

Red hvad reddes kan

For trods alt at opnå bedst muligt udbytte og kvalitet har Peder Helms en række anbefalinger til sine kunder:

- Ved at tilføje roepiller til ensilagen kan saftafløbet begrænses. Det koster naturligvis likviditet, så alternativt kan man i stedet vælge at lægge sin majs ovenpå en dynge helsæd, der kan suge saften, fortæller han og minder om, at man endelig ikke må lægge majsen ovenpå tør græsensilage, da der så kan dannes smørsyre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan også vælge at lade majsen stå lidt længere. Derved bliver planterne mere tørre, selvom det er begrænset, hvor meget mere stivelse de danner. Men det vil begrænse saftafløbet, hvis man venter med at tage den til efter 1. november, forklarer han til LandbrugsInfo.

Under normale omstændigheder kunne man øge stubhøjden, men den går ifølge konsulenten ikke i år, fordi kolberne sidder så lavt, at det ikke kan lade sig gøre. Hans bud på kvaliteten er, at den bliver under middel. Dog kan det gode vejr sidst i september og først i oktober måske have rettet lidt op på det.