Abonnementsartikel

Med et tilskud på 40 procent af teknologiinvesteringer har økologiske landmænd udsigt til en god håndsrækning. Der er åbent for tilskudsansøgninger fra 21. oktober til 12. januar.

Den 21. oktober åbnes der for ansøgninger om tilskud til investeringer i teknologi på økologiske bedrifter. Puljen er på 40 millioner kroner og gives til følgende indsatsområder: Økologisk husdyrhold, det vil sige svin, kvæg, får og geder samt æg og fjerkræ, og til økologisk planteavl samt økologisk frugt bær og grønt.

De teknologier, som der forventes at blive støtte til, kan lige nu ses i udkastet til bekendtgørelsen om økologisk investeringsstøtte. Listen er lang. Kjell Klemmensen fra Sønderjysk Landboforening siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har overblik over teknologierne. Derfor kan vi hjælpe landmanden med sparring omkring projektet. Hvis en landmand med økologiske køer for eksempel ønsker bedre udnyttelse af afgræsningen, så kan vi pege de teknologier, som passer til sådan et projekt. På teknologilisten er blandt andet intelligente låger og led, materiale til drivveje og måling af græs- og ædetid til foderstyring.

Omkostningseffektivitet

Teknologierne i listen er ratet med en pointværdi. Alle ansøgningerne i puljen bliver prioriteret efter omkostningseffektivitet, der bliver beregnet ud fra pointværdi, investeringens størrelse og bedriftens størrelse. Kjell Klemmensen vurderer det således:

-Hvis man for eksempel ønsker at investere i vandforsyning til økologisk svinehold, så er det ikke ligegyldigt hvilken type man vælger i forhold til muligheden for at opnå tilskud. Vandforsyning med pumpet gennemstrømning har pointværdien 2, mens forsyning via nedgravede vandrør giver 1 point. Prioritering efter omkostningseffektivitet betyder også, at man skal indhente super skarpe tilbud, siger Kjell Klemmensen.

Ansøgning fra A til Z

Kjell Klemmensen står i spidsen for Sønderjysk Landboforenings tilskudsteam, der dels har stor erfaring med tilskudsansøgninger og dels har stor ekspertise indenfor økologisk drift.

- Med tilskudsansøgninger har vi en løsning, hvor vi hjælper folk igennem fra A til Z. Først ser vi sammen med landmanden på, om hans projekt/investering er støtteberettiget. Dernæst guider vi til at få opfyldt de formalia, der er. Det vil sige at landmanden får indhentet to tilbud, at teknologiens effektivitet angives og at alle de grundlæggende oplysninger om bedriften bliver oplyst, oplyser Kjell Klemmensen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det allervigtigste er dog, at projektet har værdi for landmanden. Investeringen skal give mening på bedriften.