Abonnementsartikel

SKAT stopper på ubestemt tid med at inddrage offentlig gæld via NaturErhvervstyrelsens udbetalinger af EU-støtte.

I november 2014 begyndte SKAT at indkræve gæld, inden NaturErhvervstyrelsen udbetalte EU-støtte som landbrugsstøtte.

Dermed blev gæld til det offentlige modregnet, inden det havnede på landmændenes Nem Konto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den praksis stopper nu. Kammeradvokaten har for nylig konkluderet, at SKAT via deres nye system til inddrivelser (EFI), uberettiget opkræver penge til forældede fordringer. SKAT har derfor meddelt NaturErhvervstyrelsen, at de indtil videre har indstillet modregning af gæld i EU-støtten.

52 millioner

SKAT modregnede i december 2014 cirka 52 millioner kroner hos 3.400 landmænd i den årlige udbetaling af den direkte støtte.

SKATs beslutning betyder samtidig, at der ikke bliver modregnet i de beløb, hvor bank eller andre får lov til at modtage udbetalingen direkte ved en såkaldt transport. Beløbet bliver derfor også i år overført til transporthaver.

Hos Landbrug & Fødevarer glæder man sig over, at SKAT stopper med at modregne, men direktør Lone Saaby ser gerne en tilbagebetaling til landmændene.

- Det er naturligvis ikke i orden, at SKAT har opkrævet penge fra landmænd uden at have ret til det. SKAT må betale de uretmæssigt opkrævede penge tilbage til landmanden hurtigst muligt, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor stor en del af de 52 modregnede millioner, der er opkrævet uberettiget, er uvist, erkender Landbrug & Fødevarer. Men det skal ikke være landmændenes problem.

- Hvis SKAT og NaturErhvervstyrelsen ikke kan afgøre, hvem der er blevet ramt af de uberettigede opkrævninger, så bør tvivlen komme landmanden til gode - og så må de tilbagebetale hele beløbet, siger Lone Saaby.

Landbrug & Fødevarer vil hurtigst muligt tage kontakt til SKAT og NaturErhvervstyrelsen med ønske om en hurtig afklaring på situationen.