Abonnementsartikel

124 nye økologiske landmænd har netop søgt tilskud til deres marker. Dermed vokser det økologiske areal med godt 22.000 hektar efter flere års stagnation.

Danske landmænd omlægger i øjeblikket med rekordfart til økologi. Det areal, som landmændene vil lægge om til økologi, er tredoblet i forhold til sidste år.

- Flere og flere danskere vælger at lægge økologi i indkøbsvognen, og det ses nu ude på de danske marker. De mange nye økologiske landmænd betyder, at danskerens voksende øko-appetit bedre kan mættes samtidig med, at der bliver flere varer til den stigende eksport, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ansøgningerne er tikket ind i takt med stigende afregningspriserne på økologisk mælk, fremgang i salget af økologisk frugt og grønt og så stor efterspørgsel på økologisk kød, at butikkerne ikke kan fylde hylderne hurtigt nok. Det har givet 124 nye økologiske landmænd.

Omlægningstjek virker

Den positive udvikling kommer efter, at det økologiske areal faldt en smule i 2014 til i alt 176.000 hektar, blandt andet fordi flere større mælkeproducenter valgte at forlade økologien. Men nu er udviklingen vendt. Og i 2015 er interessen for gratis omlægningstjek eksploderet.

- Landmændene har været lynhurtige til at omstille sig efter markedets krav, der har fået smag for økologi. Væksten i økologien skal være drevet af forbrugernes lyst til økologiske varer - og den skyder i vejret år for år. Men landmændene skal også have nogle rammevilkår, der gør det muligt at levere den efterspurgte økologi. Jeg er derfor i gang med at se på, om der er tiltag, der kan gøre det lettere at være økolog, så økologien får endnu bedre vækstmuligheder, siger Eva Kjer Hansen.