Abonnementsartikel

Der var mange gode råd til majshøsten, da LMO holdt majsdag i Himmerland mandag 5. oktober. Med fokus på kolbernes status i marken lige nu, fik de fremmødte landmænd gode råd til høsten og den efterfølgende klargøring af markerne.

De gule kolber har udviklet sig bedre end frygtet. Sådan lyder meldingen fra LMO's planteavlskonsulenter, som de seneste måneder har holdt vejret sammen med landmændene.

- Majsene ser generelt ud til at klare sig bedre, end vi frygtede i juli måned. Der er en pæn kolbeandel, men det bliver svært at nå den sidste stivelsesindlejring og 30 procent tørstof. Vi anbefaler derfor at høste inden udgangen af oktober, selv om de ikke når at blive helt færdige, fortalte planteavlskonsulent Lars Jørgensen fra LMO og opfordrede til at lægge en plan for, hvordan majsen kan lægges i silo eller stak og dermed sikre et kontrolleret saftafløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka 30 landmænd havde taget turen til Allan Sørensens marker i Byrsted, da LMO inviterede til majsdag, og første step var altså at konstatere status i majsmarken. Der kan nemlig være marker, som ikke når at blive fuldt udviklet på stivelse, konstaterer kvægkonsulent Anders B. Møller.

- Her er det vigtigt, at kvægfoderet bliver tilpasset med sodakorn og roepiller, så mælkeydelsen kan fastholdes. Tørstofindhold i majsen kan være svær at vurdere præcist, og derfor anbefales det at få lavet en repræsentativ prøve, siger han og nævner, at LMO kan udføre denne prøve fra dag til dag.