Landsgennemsnittet for kalvedødelighed i malkekvægsbesætninger i Danmark ligger på cirka otte procent. Men kalvedødeligheden skal ned på 5,5 procent senest i 2018, fremgår det af en målsætning fra landbrugsorganisationen Seges. Nu skal en målrettet vejlednings- og kontrolkampagne fra Fødevarestyrelsen hjælpe både nuværende og kommende landmænd samt de nyfødte kalve bedre på vej.

- Det er specielt i vinterperioden, vi ser en stigning i antallet af kalve, der dør. Det kan være et tegn på, at opstaldningsforholdene nogle steder ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til kalvenes behov, forklarer chefkonsulent Else Enemark fra Fødevarestyrelsen. - Men der er faktisk flere enkle håndgreb, der kan hjælpe med at få dødeligheden ned, sådan som det fremgår af den undervisningsfilm, vi har produceret med bistand fra landbrugsorganisationen Seges og Den Danske Dyrlægeforening, fortæller Else Enemark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af håndgrebene handler om at tildele kalvene råmælk af god kvalitet så tidligt efter fødslen som muligt. Et andet handler om at sikre, at kalvenes leje har rigeligt med ren strøelse og, at de er under hyppigere opsyn end de ældre dyr.

Fakta om kampagnen

I efteråret 2015 offentliggør Fødevarestyrelsen informationsmateriale og en kortfilm, der gennemgår nogle af reglerne og giver råd til god management af kalve.

Hen over vinteren får 200 besætninger med en kalvedødelighed større end otte procent et vejlednings- og kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Resultaterne fra kampagnens indsatser bliver offentliggjort i løbet af foråret 2016.