Tilbage i 1990'erne arbejdede danske Lars Peter Jensen hos Yaggie Farms i Minnesota, USA, og siden da har han været tilbage flere gange for at give et nap med i høsten.

Døgnet rundt

Netop nu sidder han i en John Deere-traktor og høster sukkerroer. Der skal høstes ikke mindre end 800 hektar, og Lars Peter fortæller, at markerne med roer giver op til 70 ton pr. hektar, hvilket betyder at cirka 56.000 ton roer skal op af jorden før høstteamet er færdigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De høstede roer har et sukkerindhold på 26 procent, og er genmodificerede arter, der blandt andet kan tåle Round Up.

Fra traktorsædet fortæller Lars Peter Jensen, at der køres med tre optagere og 11 lastbiler. Maskineriet kører døgnet rundt i toholdsskift.

46.000 hektar

Yaggie Farms som udgøres af fire brødre, der driver hver deres farm. Lars Peter Jensen arbejder hos Richard Yaggie, der driver sin ejendom sammen med sin søn Allen.

Roerne herfra leveres til Minn-Dak Farmers Cooporative, et andelsselskab, der blev grundlagt i 1974. Selskabet ejes af cirka 500 sukkerroeproducenter, som tilsammen driver 46.000 hektar med roer. Richard Yaggie er den største andelshaver i Minn-Dak.

Populære danskere

Danske medhjælpere er i høj kurs hos Yaggie Farms. Der har løbende været danskere ansat siden 1978. Lars Peter Jensen var ansat i 1995 og 1996 og har siden været tilbage i Minnesota fire gange. Han fortæller at der i år er endnu en dansker i høstteamet, der er tilbage for 13. sæson, og endelig er der også ansat to danske elever.