Abonnementsartikel

Regeringen vil gøre noget særligt for de mange virksomheder, der beskæftiger sig med fødevarer.

Ved Folketingets åbning lagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale ikke skjul på, at den danske fødevaresektor har en særlig plads i regeringens bestræbelser på at skabe et mere sammenhængende Danmark. Han sagde blandt andet:

- Vi vil gøre hverdagen lettere for virksomhederne. Derfor må erhvervsrettet lovgivning som hovedregel kun træde i kraft to gange om året - den 1. januar og den 1. juli. Og vi vil gøre noget særligt for de mange virksomheder, der beskæftiger sig med fødevarer. Danmarks landbrug, mejerier, slagterier - hele den danske fødevaresektor - producerer nogle af verdens sikreste fødevarer. De er førende på eksportmarkederne. De skaber titusindvis af arbejdspladser over hele landet. Danmark har brug for en endnu stærkere fødevaresektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planloven i vejen

Statsministeren slog fast, at det kan ikke være rigtigt, at dansk landbrug skal have lavere udbytte eller ringere kvalitet i kornet end vores naboer, fordi der ikke må gødes tilstrækkeligt, og han fortsatte:

- Dansk landbrug skal være et konkurrencedygtigt erhverv. Det bliver sigtelinjen i den landbrugs- og fødevarepakke, som vi vil offentliggøre inden jul.

Og så var der et afsnit om en friere planlov:

- Det er også en vigtig del af regeringens strategi for vækst i hele Danmark. I dag er der mange eksempler på, at planloven står i vejen for udvikling. Flere byer kan ikke udvide, fordi de ligger, hvor de ligger. Ved kysten. Det gør rigtig mange danske byer. Forladte bygninger står tomme. De skal have nyt liv. Også når de er placeret i landzone. Og det er da ulogisk, at loven spænder ben for mennesker, der gerne vil bo i en landsby. Når nu affolkning af landsbyerne er et bredt anerkendt problem.

Mere frihed

Lars Løkke Rasmussen henviste til et eksempel fra Mariagerfjord Kommune, hvor nogle borgere for et par år siden ønskede at købe grunde og bygge nyt i udkanten af landsbyen Rold:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke muligt efter de gældende regler. For der er tale om "byudvikling i det åbne land." Og det betragtes som "i strid med statslige interesser." Som jeg ser det, er det loven, der er i strid med borgernes, landsbyens, kommunens og Danmarks interesser. Vi vil give kommunerne mere frihed. Det er et stort ønske i mange kommuner. Samtidig skal det være slut med uforståelige regler. Haveejere langs kysten skal da ikke spørge om lov til at sætte et højbed eller et gyngestativ op. Og hvorfor er der nogen, der ikke må bygge et skur til en havkajak?

Til at forstå

Statsministeren understregede, at det princip, at love skal være til at forstå:

- Alt andet er manglende respekt for borgerne. Regeringen fremlægger om kort tid et forslag til en friere og rimeligere planlov. Så kommuner, virksomheder og borgere får bedre mulighed for at skabe den udvikling og vækst, som er så tiltrængt uden for de store byer. Jeg ønsker et Danmark, hvor vi selv vælger, hvordan vi vil leve vores liv. Mange mennesker er glade for at bo med højt til himlen, frisk luft i lungerne og et tæt naboskab. Det skal vi give friheden til.