Da daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i maj svarede på et spørgsmål fra Venstres Henrik Høegh, afgav hun forkerte oplysninger og vildledte dermed Folketinget, lyder det fra advokat Hans Sønderby Christensen, der fører gødningssagen for Bæredygtigt Landbrug.

Spørgsmålet lød: "Ministeren bedes bekræfte, at Danmark har overimplementeret nitratdirektivet ved at lave en normsænkning for kvælstofgødning på cirka 18 procent under, hvad der er økonomisk optimalt for landmanden, idet der ikke er krav om normsænkning i nitratdirektivet.", hvortil daværende miljøminister Kirsten Brobøl blandt andet svarede:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nitratdirektivet er et såkaldt minimumsdirektiv, som har til formål at nedbringe og forebygge vandforurening forårsaget af nitrater, der stammer fra landbrug. Hvert medlemsland er efter direktivet forpligtet til at udarbejde en national nitrathandlingsplan, som skal godkendes af EU-kommissionen. Nitrathandlingsplanen skal indeholde de foranstaltninger, der er indeholdt i direktivet. Såfremt det viser sig, at de grundlæggende foranstaltninger ikke er tilstrækkelige til at nå direktivets mål, skal medlemsstaterne fastsætte supplerende/skærpede foranstaltninger, står der i svaret fra Kirsten Brosbøl.

100 procent forkert

Dette svar har fået advokat Hans Sønderby Christensen til at beskylde Kirsten Brosbøl for at vildelede Folketinget.

- For det første oplyste hun, at de reducerede normer har "ophæng" i EU's nitratdirektiv. Men det er 100 procent forkert. For over 50 procent af undergødskningen stammer fra den såkaldte Landekvote, som udgør rent national regulering. Indført administrativt, og som derfor også kan fjernes administrativt. Kammeradvokaten har i Bæredygtigt Landbrugs sag om gødningsnormer ved Vestre Landsret, som ventes afsluttet til foråret, skriftligt bekræftet, at Landekvoten ikke udgør EU-implementering. Ministerens svar til Folketinget 4. maj er dermed både forkert og i strid med de oplysninger, som ministeriets egen advokat, Kammeradvokaten, har afgivet i Landsretten, siger Hans Sønderby Christensen.

Godkendt i EU

I svaret skrev daværende miljøminister Kirsten Brosbøl desuden:

- De danske gødningsregler (heriblandt regler om reducerede normer) har dermed ophæng i nitratdirektivet, og implementeringen er indarbejdet i den danske nitrathandlingsplan, som er godkendt af EU-Kommissionen sammen med de øvrige elementer, der indgår i handlingsplanen. Det skal bemærkes, at ændringer i normsystemet siden Vandmiljøplan II i højere grad er foretaget for at opfylde vandrammedirektivet end for at opfylde nitratdirektivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mener Hans Sønderby Christen ikke er korrekt:

- For det andet oplyste hun, at den danske nitrathandlingsplan er godkendt af EU, men det er ikke sandt - allerede fordi EU end ikke har kompetence til at godkende den, siger han.

Ministeransvar

Advokaten mener, at det kan have konsekvenser for de efterfølgende politiske beslutninger, hvis Kirsten Brosbøl har givet forkerte oplysninger.

- Ministerens svar var egnet til at skabe det - forkerte - indtryk, at de reducerede gødningsnormer er udformet ved "runeristning", og altså umulige at lave om uden EU's tilladelse. Det er imidlertid forkert. Svaret kan derfor stride mod Ministeransvarlighedsloven, og i denne sag er det særligt skærpende, fordi vildledningen kan misbruges i forbindelse med den nye minister Eva Kjer Hansens forslag til ophør af undergødskning. Vildledningen kan italesætte forkerte politiske løsninger for eksempel, at udfasningen af undergødskningen skal ske etapevis i stedet for på én gang, siger han.

Svar påvirker

Advokat Sønderby hæfter sig ved, at mange jurister, for eksempel professor Helle Tegner Anker, Københavns Universitet, synes inspireret af det forkerte svar:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hun udtaler nemlig igen og igen, at mere gødskning til landbruget ikke kan indføres uden at spørge EU. Men det er, som nævnt, forkert. Over 50 procent af undergødskningen, den såkaldte Landekvote, kan ministeren endda afskaffe administrativt - uden at spørge nogen som helst. Fejlen som går igen og igen mange steder i dagspressen, kan stamme fra det vildledende svar fra 4. maj, som det derfor er særligt vigtigt at få ryddet op i, siger Hans Sønderby Christensen.

Maskinbladet har forelagt Kirsten Brosbøl kritikken, og den tidligere miljøminister afviser beskyldningen:

- Jeg mener, at jeg har svaret korrekt på spørgsmålet, siger Kirsten Brosbøl.