Efter en omsætning på 1,754 milliarder kroner betaler Vestjyllands Andel 35 millioner kroner tilbage til landmændene

Grovvarekoncernen Vestjyllands Andel fik et nyt rekordoverskud på 103 millioner kroner i sit seneste regnskabsår, der sluttede 31. maj. Heraf bliver cirka en tredjedel svarende til 35 millioner kroner nu udbetalt til medlemmerne i forhold til deres samhandel med selskabet.

- Vi er meget tilfredse med resultatet, og derfor er det også med stor glæde igen at være det andelsselskab i branchen, der betaler den største andel af overskuddet tilbage til medlemmerne, sagde direktør Carsten Lauridsen, Vestjyllands Andel, da han torsdag aften fremlagde regnskabet på selskabets generalforsamling i Videbæk.

Rekordresultatet er fremkommet efter en omsætning i Vestjyllands Andel på 1,754 milliarder kroner.

- Det er fem procent under sidste års omsætning, men faldet skyldes udelukkende fald i priser på varer. Mængdemæssigt er omsætningen steget 0,5 procent, og det er jo meget tilfredsstillende i et generelt faldende marked, fortalte Carsten Lauridsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Af resultatet på 103 millioner kroner kommer de 63,5 millioner kroner fra moderselskabet Vestjyllands Andel, mens den øvrige del af overskuddet kommer fra associerede virksomheder i koncernen.

Sammen med grovvarekoncernen Danish Agro er Vestjyllands Andel medejer af en række selskaber i ind- og udland. Selskaberne har aktiviteter i grovvarer i alle lande omkring Østersøen.

- Disse selskaber i ind- og udland har klaret sig rigtig godt i 2014, og derfor har vi kunnet hente store gevinster hjem til vores ejere - landmændene.

Store bedrifter som nye medlemmer

Formanden for Vestjyllands Andel, gårdejer Leif Haubjerg, glædede sig over, at Vestjyllands Andel får stadig flere medlemmer selv om der bliver færre landbrug i Danmark.

- Vi har nu 3.841 medlemmer og det er en fremgang på 47 på et år. Vi har aldrig oplevet tilbagegang i medlemstallet, og vi kan se, at de nye medlemmer oftest driver relativt store landbrug. Vi tager det som et tegn på tillid, sagde Leif Haubjerg, der udtrykte håb om, at det nu igen kommer til at gå fremad for dansk landbrug.

- Vi er ofte blevet klandret for vores store gæld i landbruget, og den er stor. Men havde vi de rigtige rammebetingelser i det daglige, ville det såmænd ikke være noget problem for langt hovedparten at servicere gælden, sagde Leif Haubjerg og glædede sig over, at supermarkedskæderne er parate til at ville støtte danske mælkeproducenter.

- Det har stor signalværdi over til den danske befolkning, og vi har brug for den goodwill, understregede bestyrelsesformanden.