Abonnementsartikel

Den europæiske gødningsindustri vil gerne levere gødning til europæiske landmænd, men føler sig under pres af EU-lovgivningen. Samtidig begrænser nogle lande, som Danmark, anvendelsen, og det går ud over kvaliteten af kornet.

Det danske medlem af Europa-Parlamentet (MEP), Jørn Dohrmann (DF) er bekymret over truslerne mod den europæiske gødningsindustri og de lave gødskningsnormer i eksempelvis Danmark.

- Uden en sund, europæisk gødningsindustri ville vi blot skulle importere gødning fra lande uden for EU. Det giver selvfølgelig ingen mening, især når vi kan se, at gødningsindustrien i EU er renere og har lavere C02-udslip end andre steder. Samtidig begrænser vi i Danmark brugen, så det går ud over kornkvaliteten, siger Jørn Dohrmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

C02-udledning

Jørn Dohrmann var onsdag vært for en konference i Europa-Parlamentet, hvor debatten fokuserede på den reviderede Emissions Trading Scheme, ETS.

- Det er for mig vigtigt, at ETS-direktivet ikke bliver en skat på produktion af gødning, så virksomhederne blot flager ud af Europa. Man skal ikke stille urealistiske krav til en industri, der er nødvendig for et moderne landbrug, forklarer Jørn Dohrmann.

Han bakkes op af danske Jacob Hansen, der er direktør i brancheforeningen for de europæiske gødningsproducenter, Fertilizers Europe:

- Hvis man lægger Europas fødevaresikkerhed i hænderne på gødningsproducenter udenfor Europa, så vil der blive udledt 52,4 millioner ekstra ton C02. Det svarer til hele udledningen fra eksempelvis Sverige.

Dårlig kvalitet

Moderne landbrug kan ikke producere korn uden kvalitetsgødning, og derfor er Jørn Dohrmann også bekymret over de hjemlige udfordringer på gødningsområdet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De seneste analyser fra årets høst viser med al tydelig, hvad der sker, når vi tildeler for lidt gødning til markerne. Kvaliteten af det danske korn er i år elendig.

De danske særregler på gødnings området skal derfor væk, mener Jørn Dohrmann:

- Og så skal vi gøre alt for at have regler i Europa, der bevarer vores industri, og som er afbalancerede i forhold til miljøet.