På basis af mange tusinde analyser fra grovvareselskaberne Danish Agro og DLG kan det konkluderes at: Kvaliteten af hvede er fortsat ligeså lave som ved 2014-høsten, hvor kvaliteten satte bundrekord, og kvaliteten af byg er faldet så markant, at kvaliteten er den laveste nogensinde. Det skriver Jyllands-Posten.

Til Jyllands-Posten fortæller direktør for Danish Agro, Henning Fogh, at der i år er målt et rekordlavt indhold af protein i både byg og hvedehøsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos DLG er tendensen den samme.

- Indholdet af protein er marginalt lavere end i 2014. Dermed fortsætter de seneste 25 års glidende fald i retning af lavere og lavere proteinindhold, siger Mogens Frederiksen, direktør i DLG, til Jyllands-Posten.

Det vurderes at årsagen til faldet i proteinindholdet i dansk korn skal findes i vedtagelsen af de første vandmiljøplaner i 1990'erne. Med vedtagelsen af planerne blev landmændene pålagt at anvende mindre gødningsmængder.

I Tyskland, hvor landmændene må gøde mere end deres danske naboer, er proteinindholdet væsentligt højere. Prøver fra DLG har vist, at hvis man sammenligner for eksempel den tyske kornproduktion med den danske, så er der 40 procent mere protein i det tyske korn.

Tidligere på året kom det frem, at det danske korns kvalitetsproblemer de seneste par er blevet så alvorligt, at internationale opkøbere frabeder sig dansk korn, når de bestiller EU-korn.