Årets kontrol af efterafgrøder er nu gået i gang, og NaturErhvervstyrelsen meddeler, at der i kontrollen tages hensyn til den nye frist for såning og for det usædvanlige vejr, vi har haft i år. Kravet til de sent såede efterafgrøder er nemlig, at kontrollanten blot skal kunne se, at de spirer jævnt fordelt på hele arealet.

På kontroller af efterafgrøder, som er sået indenfor den oprindelige tidsfrist, er kravene større. Her skal efterafgrøderne fremstå veletableret og jævnt fordelt over hele arealet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Da efterafgrøder sås forholdsvis sent på året, er kravet til plantedækket mindre i begyndelsen af perioden og større senere i perioden. Her skal dækningsgraden være mellem 20 til 40 procent afhængig af, hvornår efterafgrøden blev etableret.

Fra 15. september til 26. oktober kommer konotrollanter fra NaturErhvervstyrelsen ud på cirka 800 kontrolbesøg på marker med efterafgrøder.

Tilfredshed hos BL

Hos Bæredygtigt Landbrug er administrerende direktør Bjarne Nigaard glad for udmeldingen, men han slår fast, at reglerne trænger til en større revision, så landmanden ikke kan gøres ansvarlig for vejrets luner.

- Det er rigtig glædeligt, at NaturErhvervstyrelsen har lyttet til vores kritik, og nu nærmer sig en praksis, hvor man ikke straffer en landmand for den manglende vækst, det dårlige vejr eller for de oversvømmede marker, siger Bjarne Nigaard og fortsætter:

- Det er ikke hensigten med MFO-reglerne, at faglighed og sund fornuft skal tilsidesættes. Der skal selvfølgelig ikke laves automatkontroller, men foretages en konkret vurdering af hele situationen. Men jeg savner, at man generelt erkender dette, og ikke kun når der er tale om de helt særlige vejrforhold, der har spillet ind omkring efterafgrøderne i år.