De fleste fødevareproducenter har en faglig relevant uddannelse med i bagagen, når de overtager en bedrift. Men når det gælder om at have blik for at få alle medarbejdernes kompetencer i spil og få samarbejdet til at køre optimalt, kan det volde problemer.

Derfor har LandboNord, LMO og SEGES nu udviklet en lederuddannelse, som giver ledelse i landbruget en vitaminindsprøjtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et stort ansvar

Første modul i uddannelsen "Leder i Landbruget" er netop begyndt i Brønderslev hos LandboNord. 14 kursister skiftevis lytter til og diskuterer aktuelle problemstillinger fra hverdagen med underviser Dan Cort Jørgensen fra Erhvervsakademi Aarhus.

Kursisterne arbejder til hverdag med så forskellige produktioner som mink, svin og kvæg, men fælles for dem alle er, at de er ledere i landbruget. Lederne har en konkret erfaring at byde ind med, men det er langt fra uproblematisk at skulle kommunikere og lede sine medarbejdere.

- Det er et stort ansvar på flere plan. Ledere i landbruget har både ansvar overfor økonomi, mennesker, miljø og lovgivning. Her på kurset får kursisterne en forståelse af sig selv, og hvordan de reagerer på andre mennesker. Samtidig får de et indblik i hvordan de kan tilrettelægge deres ledelse, så de skaber motivation, begejstring og udvikling i virksomheden. I sidste ende skulle det gerne være med til at gøre hverdagen nemmere, siger Dan Cort Jørgensen.

Mere klar i spyttet

En af kursisterne er Claus Snebang Jensen. Han har været selvstændig i over 20 år. På bedriften ved Sæby producerer han både mink, svin og jordbær. Produktionen kræver to faste medarbejdere, og i sæsonen har Claus yderligere 10 til 20 personer at skulle lede.

- Da jeg blev uddannet landmand for 25 år siden, var ledelse ikke så meget en del af uddannelsen. Det har jeg lært mig gennem årene, men jeg har meldt mig til kurset her for at blive endnu bedre til at lede. Blandt andet for at se, om der er ting, jeg kan gøre anderledes, og ikke mindst, at blive mere klar i spyttet, siger Claus Snebang Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire moduler

Uddannelsen foregår dels hos LandboNord i Brønderslev og hos LMO i Søften. Den består af fire moduler med emner som lederprofil, definition af god ledelse, motivation, kommunikation og konflikthåndtering. Det hele afsluttes med en eksamen, hvor kursisterne kan vise, hvad de har lært. Chefkonsulent i LandboNord, Merete L. Andersen, har været med til at tilrettelægge forløbet, og hun forventer, at kurset vil sætte ekstra gang i lederskabet ude på bedrifterne.

- Lederuddannelser i landbruget er desværre ikke så udbredt, og det er en skam, for der er desværre eksempler på bedrifter, hvor en bedre ledelse kunne have sparet mange konflikter og tab af indtjening. Heldigvis er der flere og flere, som er opmærksom på det, så jeg forventer at vi i fremtiden vil se endnu flere med interesse for ledelse i landbruget, siger Merete L. Andersen.