Abonnementsartikel

Snart har PowerGear-traktoren gået 500 timer på Moesgaard i Østjylland. Jubilæumstraktoren har høstet begejstring, men der er også plads til forbedringer.

Vinderen af PowerGear-traktoren, som Maskinbladet i samarbejde med Claas udloddede på Agromek, i forbindelse med PowerGear's 25 års jubilæum, er snart færdig med at køre i den helt specielle jubilæumstraktor.

Under den sølvfarvede maling og Maskinbladets samt PowerGears logoer gemmer der sig en Claas Axion 830 Cmatic. Traktoren har 238 hestekræfter og trinløs transmission, som Claas kalder for Cmatic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under Agromek var traktoren udstillet på Maskinbladets stand, og i løbet af 2015 har traktoren holdt til på Moesgaard nær Øster Bjerregrav i det østlige Jylland, hvor Flemming Jensen driver 350 hektar jord med 400 dyreenheder med 220 køer plus opdræt.

PowerGear-traktoren har varetaget en del forskellige opgaver, men hovedsageligt har det været pløjning med en firefuret plov bag traktoren og to i frontliften. Desuden har traktoren kørt med skårlæggersæt, hvor frontliften derfor også har været i brug.

Intelligent frontlift

Flemming Jensen roser traktoren for markarbejdet med frontliften, da den kan stilles, som liften bagpå:

- Det betyder, at kørsel med eksempelvis en frontplov bliver en leg, og jeg vil helt sikkert komme til at savne betjeningen, da frontliften er ligeså let at sætte op og benytte, som den begeste lift, fortæller Flemming Jensen og påpeger, at den funktion mangler hans egen traktor, som benyttes til pløjearbejdet:

- Der sigter vi efter en pind på ploven, så vi ved, hvornår ploven er i den rigtige dybde foran traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedriften har dog savnet et bedre udsyn til ploven:

- Vi synes, at traktoren har en noget bred motorhjelm, og udsynet til frontploven har været noget begrænset, sammenlignet med vores nuværende Valtra-traktorer. Dog ved jeg godt, at der er tale om en større traktor med flere hestekræfter, men jeg kunne egentligt godt tænke mig, at traktoren var en smule mere strømlignet og der var et lidt bedre udsyn til frontliften.

Til trods for traktorens størrelse får den dog stor ros for manøvredygtigheden.

Perfekt til skårlægger

At traktoren har let ved at vende rundt er især kommet til udtryk ved skårlæggerarbejdet.

Bedriftens skårlæggersæt er et 6,5 meter Pöttinger-sæt, hvor traktoren har gjort sig godt bemærket med både trinløs transmission og autostyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så vender den virkelig rundt på en tallerken, påpeger Flemming Jensen.

PowerGear-traktoren er den første på bedriften med trinløs transmission, og det er stærkt vanedannende:

- Især ved PTO-arbejde er det en kæmpe fordel med den trinløse transmission, og de tre forskellige curice-hastigheder i traktoren er lette at sætte op og gemme og bliver flittigt benyttet i løbet af en arbejdsdag.

Højt til loftet

Når PowerGear-traktoren er parkeret i maskinhuset på Moesgaard, så kan man tydeligt se, at den er en anelse større end den øvrige maskinpark.

- Traktoren i sig selv er cirka 40 centimeter højere end de øvrige traktorer, og det kan man også mærke når man sidder i kabinen. Det er en rigtig god kabine, hvor der dog kan være langt op til knapper i taget, fortæller Flemming Jensen med et grin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra højre armlæn er der fuld kontrol over traktoren, da samtlige knapper er placeret der. Desuden sidder Cebis-terminalen for enden af højre armlæn, hvor traktoren sættes op.

- Det er en rigtig let traktor at sætte sig op i og køre, og man finder lynhurtigt ud af, hvordan eksempelvis transmission og hydraulik skal sættes op til den enkelte opgave.

Moesgaards vurdering af traktoren

+ Trinløs transmission er let at sætte op

+ Lille venderadius

+ God frontlift betjening

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bred motorhjelm

- Kryds-stik til hydraulik placeret langt fremme

- Høj kabine