Tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er ikke ligefrem begejstret over budskabet om, at regeringen nu vil fjerne Randzoneloven. Maskinbladet talte med hende ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg, og hun sagde blandt andet:

- Det er dybt bekymrende. Ikke mindst fordi ministeren ikke siger, hvad hun vil sætte i stedet for. Når man bare fjerner randzonerne uden at fortælle, hvad man selv vil, ender med, at der slipper mere kvælstof ud i vandløb og kystvande. Der har vi historisk set, hvad det betyder for vandmiljøet. Det er en yderst kedelig nyhed for miljøet. Eva Kjer Hansen siger selv, at hun vil sætte noget i stedet for, men ikke hvad, så hun anerkender, at der kommer en regning, som skal betales, siger Kirsten Brosbøl til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliver dyrere

Hun mener, at sporene skræmmer:

- Når først Venstre fjerner noget, er det umådelig svært at finde noget andet at sætte i stedet for. Man kan frygte, at hvis regeringen finder noget andet at sætte i stedet for randzonerne, bliver det i sidste ende dyrere for landbruget. Den tidligere VK-regering fandt jo selv på randzonerne fordi, de var et billigt og omkostningseffektivt virkemiddel. Nu må vi se, om regeringen i arbejdet med den målrettede gødskning kan finde en model, der kan løse udfordringerne, siger Kirsten Brosbøl.

Tilfredshed i L&F

Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup, var også i Aalborg, og hun er meget glad for regeringens skridt:

- Vi er meget glade, fordi mange af randzonerne ikke ligger de rigtige steder. Jeg er overbevist om, at mange landmænd vil bevare randzonerne de steder, hvor det giver mening. Randzoneloven er lavet alt for meget ved et skrivebord, hvor der har været splid om, hvad der var vandførende afløb. Den debat ender nu med, at randzonerne fjernes, men det ændrer ikke ved, at der stadig ikke må sprøjtes tæt ved vandløb, og at der skal være miljøfokus arealer. Vi skal give landmændene mulighed for mere fleksibelt at vælge, hvor miljøindsatsen skal sættes ind, siger Karen Hækkerup til Maskinbladet.